87% українців віддають перевагу оплаті покупок і послуг смартфонами

Мобільний телефон в якості альтернативи фізичним платіжними картками для оплати розглядає 87% українців. Один з найбільш популярних гаджетів в Україні - смартфон. Ним користується 96% опитаних, які взяли участь в дослідженні Mastercard Digitalization Trust Survey 2019.

Дане опитування було проведено серед інтернет-користувачів з банківськими рахунками в віці 20-50 років в 13 країнах Європи, в тому числі і в Україні.

Як повідомляється, 67% українців використовують онлайн-банкінг через додаток на смартфоні. При цьому більше половини опитаних (58%) відповіли, що користуються платіжними додатками і визнають, що це швидко і зручно.

«В середньому українці здійснюють 8 інтернет-покупок в місяць, при цьому 72% вважають за краще розрахунками банківською картою онлайн», - йдеться в дослідженні.

У ТОП-5 цілей використання діджитал-сервісів відносяться пошук в інтернеті (91%), доступ до соціальних мереж (89%), електронне листування (84%), стеження за прогнозом погоди (83%) і онлайн-шопінг (79%) .

Відзначається, що з 2016 року помітно зросла користування мобільними пристроями для навігації (73%, зросла на 7%), обміну фотографіями та відео (66%, + 8%), подорожей і громадського транспорту (55%, + 9%) і для спорту (21%, + 5%).

До речі, все більшою популярністю серед українців користується картка з технологією paypass. Нагадаємо, що це система безконтактних платежів MasterCard Worldwide. Створена в першу чергу для прискорення і спрощення процесу оплати покупки.

При розрахунку з касиром картою, оснащеної технологією PayPass, досить притулити її до спеціального терміналу PayPass і висловити свою згоду оплатити покупку, для чого немає необхідності діставати картку з кишені, сумки, гаманця або іншого місця її зберігання. Дана технологія може застосовуватися на будь-яких картах, в т.ч. і з магнітною смугою.

При оплаті карткою PayPass не потрібно ставити підпис на чеку або вводити ПІН-код, якщо сума покупки невелика.

Вперше карти з технологією PayPass з’явилися в США в 2002 році. В даний час користуватися ними можна в Австралії, Великобританії, Німеччини, Індонезії, Іспанії, Італії, Канаді, Китаї, Кореї, Лівані, Малайзії, Мексиці, Монголії, ОАЕ, Польщі, США, на Тайвані, в Таїланді, Туреччині, на Філіппінах, у Франції, Чехії, Швейцарії, Японії та багатьох інших країнах.