Поради тим, хто збирається в автобусний тур по Європі

Переваги подорожі автобусом перед іншими видами транспорту, такими, як літак, потяг, чи великий океанічний теплохід не завжди очевидні, але вони є. Сюди можна віднести доставку пасажира «від і до» місця призначення, можливість спостерігати краси тих місць, які ви перетинаєте на цьому транспорті. До того ж, подорожі на автобусі, як правило, дешевші за польоти на літаку. Про поїзд промовчимо, бо, туди, куди ходить поїзд, їхати на автобусі не зовсім розумно.

Але, як і в будь-якому іншому вигляді поїздки (а автобусні тури - це набагато більше пригода, ніж авіатури), тут можуть бути підступи, нестиковки, різні неприємні моменти. І всі вони часто пов’язані з неправильними очікуваннями туриста, а також з відсутністю елементарних навичок поведінки під час автобусної подорожі.

Правильно вибирайте фірму

Це перше і головне, що потрібно зробити. Автобусна подорож - справа відповідальна, адже тут керівник групи буде з вами всі дні поїздки, ви проведете з ним і з іншими туристами групи максимальну кількість часу, а значить, турфірма повинна бути дуже надійною, щоб з її допомогою можна було звести до мінімуму всі неприємні ситуації. Згідно численним відгукам туристів автобусні тури в Європу з Києва найкраще замовляти в туроператора SilverTour, який вже понад 9 років успішно займається наданням подібних послуг. Тут ви зможете обрати найбільш підходящу  саме вашим запитам і вподобанням подорож, цінова політика досить прозора і лояльна, а чуйні і досвідчені консультанти завжди готові відповісти на всі ваші питання.

Якщо ж туроператор, з яким ви їдете, ненадійний, може виникнути безліч неприємностей - від банальної неорганізованості і запізнень в пункти призначення, до обдирання туристів у вигляді додаткових платежів прямо в дорозі, про які вас заздалегідь не попередили. Питання про те, як вибрати туроператора, досить делікатне, і це, скоріше, тема окремої публікації.

Запасіться терпінням

Вибираючи автобусний тур, в програмі ми бачимо щось на зразок: “Угорщина - переїзд до Австрії - ночівля - перетин кордону з Італією”. Багатьом в такій ситуації здасться, що переїзд - це так само швидко і просто, як і прочитання з папірця назв країн і міст. Насправді дорога займає багато часу, іноді майже добу. Тому, коли ми бачимо в маршруті якісь пункти призначення, ми повинні розуміти, з чим маємо справу. А щоденні зміни міст або навіть країн повинні навести вас на думку, що переїзди будуть довгими, а перерви між ними - короткими. Від цього дуже сильно втомлюєшся. Хоча, по суті, це не добре і не погано. До цього просто потрібно бути готовим і усвідомлювати всі труднощі довгих переїздів заздалегідь.

Дізнайтеся, чи будуть нічні переїзди

Це принципове питання. Тому що є тури з ними, а є і без. Якщо ви знаєте, що не зможете повноцінно висипатися в автобусі, вибирайте другий варіант. Зазвичай тури без нічних переїздів побудовані так, щоб ви не проводили весь день в автобусі, а все-таки добиралися до пункту призначення за півдня, розташовувалися там і вже звідти їздили на екскурсії. Тому ваша подорож не перетворюється в суцільну поїздку. Але все ж, якщо вам дуже шкода і цього часу, а в автобусній хитавиці дуже навіть чудово спиться, вибирайте тури, в яких ночі ви проведете в транспорті, а вдень будете насолоджуватися тільки екскурсіями.

Про включений відпочинок

Зверніть увагу, чи кожен день програми забитий дорогою і переїздами, або ж вам все-таки дадуть час відпочивати, можливо, навіть кілька днів. Ідеальними турами вважаються такі, які включають кілька днів курорту і кілька днів чисто екскурсійної програми. У таких поїздках ви зможете і виспатися, і трохи оздоровитися, і поплавати в морі, і отримати масу свіжих вражень.

Але коштують вони дорожче. По-перше, тому що такі тури зазвичай більш тривалі, по-друге, в них намагаються включати більш дорогі готелі для відпочинковий частини. Тобто, це вже не транзитні дві-три зірки, а, наприклад, четвірки. В цілому ж пропонується така величезна кількість варіацій, що ви спочатку навіть заплутаєтеся. Це і популярні нині тури вихідного дня, і тури на два тижні і довше, що поєднують відпочинок і подорож, і тури з включеним проживанням в горах, і тільки з пляжем і морем... Одним словом - будь-яка примха туриста!

Вибирайте відпочинок за статусом

Люди, з якими ви відправляєтеся в подорож, проведуть з вами всю дорогу. У кожного з них свій характер, звички, свої потреби, свій соціальний статус. Багато з чим доведеться миритися, на багато закривати очі. Це слід пам’ятати і ставитися до цього спокійно, якщо ви вже в дорозі.

Але попередньо можна спробувати знизити до мінімуму ризик того, що поїздка вам не сподобається. Як? Якщо у вас досить грошей, не вибирайте занадто дешеві тури. Тоді в вашому автобусі не зберуться, наприклад, бідні студенти, які будуть вічно всюди спізнюватися, пити алкоголь на останніх рядах і голосно веселитися, коли ви хочете заснути.

Візьміть снеки

На автобанах кафешки пропонують ну дуже високі ціни. Якщо це Європа, то пара гамбургерів і чашок кави обійдуться вам в 10-15 євро. Для жителів західних країн це копійки, але для наших людей - сума відчутна. Тому ідеальний варіант - захопити з собою в автобус таке, що швидко з’їдається і не псується: горішки, чіпси, печиво, сухофрукти, банани, яблука, хлібні палички. Цього добра вам вистачить, щоб перекушувати, коли всі витрачають зайві гроші в придорожньому кафе і намагаються вкластися у відведені 15 хвилин. І, до речі, всі речі розділіть на дві категорії - ті, що потрібні в автобусі, і ті, що можна заховати в багаж. В першу категорію включите частина їжі, плед, зручне взуття, шерстяні шкарпетки або тапочки, захисні окуляри, беруші, подушку під голову, гігієнічні серветки з вологою просоченням, ліки.

Зорієнтуйтеся по грошах заздалегідь

Європейські автобусні тури зазвичай коштують не дуже дорого: від 2 тис. Грн до 20 тис. Грн за поїздку за двох. У цю суму зазвичай включена медстраховка, віза, проїзд на автобусі, деякі екскурсії, послуги керівника групи. За все інше доведеться доплачувати. Як вирахувати кінцеву вартість туру? Є одне просте правило: потрібно плату, яку ви віддаєте турфірмі, помножити на два. Тобто ще 50% ваших витрат піде на їжу, сувеніри, екскурсії та інші потреби. Таким чином, тур, який ви придбали за 400 євро, в кінцевому рахунку буде коштувати 800 євро.