Вирівнювання зубів. Що вибрати - брекети чи елайнери

Нерівні зуби - це естетична проблема, з якою більшість людей живуть довгі роки. Як правило, все починається ще в дитинстві, з появи постійних зубів. Якщо в ранньому віці не було розпочато лікування, невпевненість в собі може стати комплексом, супроводжуючим людину все життя. Зараз, завдяки досягненням сучасної медицини, можна виправити практично будь-який дефект прикусу.

Можливості сучасної стоматології

Якщо природа не нагородила вас білосніжними і рівними зубами, стоматологічна клініка FAMILIA, про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://familia.ua/, допоможе вирішити цю, та інші зубні проблеми. Досвідчені чуйні фахівці підберуть необхідну методику лікування і подарують вам здорову усмішку і гарний настрій на довгі роки!

Загалом, нинішні стоматологічні клініки більше не схожі на кабінети тортур (як це було за часів СРСР), і пропонують безліч методів лікування або вирівнювання зубного ряду. Найпоширеніші способи - це установка брекетів або елайнерів. Щоб визначитися з видом лікування, потрібно розуміти, що ж являє собою кожен з них.

Відмінності брекетів від елайнерів

1. Зовнішній вигляд. Брекети - це спеціальний металевий механізм, який кріпиться на зуби і передбачає постійне носіння. Елайнери або капи - це знімний апарат, який виготовлений з якісних полімерів. Виглядають вони більш естетично і легко знімаються з зубів.

2. Розмір. Брекет - система має досить великі розміри. Під час носіння вона «відсуває» щоки від зубів на 1,5 - 2 мм. Елайнери майже не відчуваються при носінні, оскільки мають розмір менше 1 міліметра.

3. Носіння. Брекети являють собою цілу систему, яку може надіти тільки лікар - ортодонт. Їх не можна знімати, і звичні процедури, на кшталт чищення зубів, можуть доставляти деякі незручності їх власнику. Елайнери ж навпаки потрібно знімати кілька разів в день. Для більшості пацієнтів це є перевагою, а для деяких стає справжньою проблемою. Якщо людина весь день знаходиться на роботі, знімання зубних пристосувань буде доставляти незручності.

4. Процес установки. Кріплення брекетів включає в себе кілька етапів. Для початку необхідно вилікувати всі зуби з карієсом, і лише потім приступати до ортодонтичного лікування. Перед установкою системи проводиться професійне чищення та просушування зубів. Після цього лікар надягає брекети на спеціальний клей, окремо на кожен зуб. Термін носіння даної системи коливається в межах 1,5 - 2 років.

Перед установкою елайнерів робиться тривимірний зліпок зубів. Потім за допомогою комп’ютерної програми вираховуються необхідні розмір і форма пристосування. Після виготовлення капів, ортодонт надягає їх пацієнтові і видає набір змінних капов, які необхідно буде міняти в міру вирівнювання зубів. Термін лікування становить від декількох місяців до двох років.

Протипоказання

Як і всі медичні втручання, системи виправлення прикусу мають деякі обмеження. Брекети заборонені якщо:

- відсутня велика кількість зубів;

- є імунні захворювання;

- у пацієнта є серцево - судинні патології;

- злоякісні пухлини;

- ВІЛ і СНІД.

Капи заборонені тільки в тому випадку, коли є занадто сильне викривлення зубного ряду. Тоді без брекетів не обійтися.