Puma слідом за Nike представила кросівки з автоматичним шнуруванням

Лише через кілька місяців після презентації Nike, PUMA теж вирішила показати кросівки з автоматичною шнурівкою. Правда, є кілька «але». Втім, все по порядку.

Трохи більше двох років тому компанія PUMA представила кросівки AutoDisc. Вони були дуже яскравими. А ще у цих кросівок була автоматична шнурівка. Втім, до серії вони так і не дійшли: механізм був недосконалим і досить великим, що доставляло дискомфорт людям. Зате їх наступники PUMA Fit Intelligence (Fi) одного разу надійдуть у продаж, і цілком можливо, що їх можна буде придбати в популярному інтернет-магазині checkroom, де зараз в широкому асортименті представлено якісне оригінальне чоловіче і жіноче взуття, а також одяг і аксесуари від відомих виробників

Виглядає модель Fi як звичайні чорні кросівки. На місці «язичка» є пластикова кришка шнуровочного механізму з сенсорною поверхнею. Проведіть по ній пальцем від носка до ноги - шнурки затягнуться. У цього механізму кілька ступенів сили затягування. Потрібно сильніше - проведіть ще раз пальцем в ту ж сторону. Хочете послабити? Змахніть від ноги до носка.

Управління просте, але одразу перше «але»: моторчик досить гучний. Мало того, у нього не найприємніший звук. Затягування шнурків можна взагалі спростити, адже є додаток PUMATRAC. Поки він працює тільки на iOS і watchOS, але обіцяють підтримку Android.

Кожен з кросівок важить по 428 грам. За словами оглядача видання Engadget Річарда Лая, на папері ця цифра здається значною, але в реальності цю вагу не відчуваєш. Мало того, багато баскетбольних кросівок значно важчі.

У порівнянні з Nike Adapt BB, кросівки PUMA не можуть самі вирішити, коли їм треба послабити хватку, а коли посилити. І це друге «але». Хоча представники PUMA стверджують, що кросівки все-таки навчаться визначати необхідну силу здавлювання шнурків. Ось це вже цікавіше!

Але поки ці кросівки можна назвати «розумними» лише частково. Тут просто альтернативний вид шнурівки, і все. Ніяких GPS, крокоміров, пульсометрів, тонометрів та глюкометрів. Заряду вбудованого акумулятора досить на 5-7 днів роботи. Все залежить від того, як часто ви будете затягувати і послаблювати шнурівку. Звичайно, з показниками Nike Adapt BB, де заявлені два тижні, це не зрівняється. З іншого боку, якщо ви після прогулянки або тренування ставите кросівки на зарядний килимок, то чи потрібна настільки довга робота?

У тексті про кросівки Nike багато експертів не бачуть сенсу в звичайних кросівках з автоматичною шнурівкою для здорових людей. Мовляв, технологія занадто дорога. Виявляється, сенс все-таки є. Той самий Річард Лай з Engadget стверджує, що ще ніколи так часто не послаблював і затягував шнурки. Мовляв, не потрібно постійно нахиляться: тільки відчув дискомфорт, просто на смартфоні зробив відповідний рух пальцем.

І ще одне «але». Наразі кросівки PUMA Fi не продаються. Так, це вже готовий прототип, але серійні екземпляри можна буде купити тільки навесні 2020 року. І коштувати вони будуть $ 330.