Поліпшити зір і захистити очі від хвороб допоможе “правильна” їжа

Ми звикли думати, що наші помилки в харчуванні впливають на фігуру, обмін речовин, печінку і серце, а про очі якось не замислюємося. Однак, це теж орган, і йому також потрібні вітаміни і мікроелементи. Без них очі починають гірше бачити і хворіти.

При нестачі потрібних речовин може погіршиться тонус очного м’яза, виникнути синдром сухості очей, порушиться робота сітківки, знизиться гострота зору. При хворобах очей обов’язково призначається медикаментозне лікування, але воно мало ефективне без правильного харчування. Крім того, якщо дефіциту вітамінів і мікроелементів не буде, то і захворювання легше вилікувати або ж воно і зовсім не розвинеться.

Які ж вітаміни потрібні очам, які мікроелементи важливі для зору? Для здоров’я очей дуже важливі вітаміни А, В, С, Е і такі елементи, як мідь, селен, цинк, бета-каротин, лютеїн. І саме компанія Фармаплант пропонує кращі препарати для для подолання дефіциту цих речовин - очні краплі відомих європейських виробників, 

Бета-каротин

Бере участь у виробленні родопсіна (відповідає за зір в темряві) і підтримує гостроту зору. При дефіциті бета-каротину людина починає гірше бачити, особливо в сутінках, очі сльозяться на холоді, виникає їх сухість в теплому приміщенні, виникає почуття, що в очі насипали піску.

У яких продуктах його шукати? Багаті бета-каротином морква, щавель, обліпиха, петрушка, шипшина, зелене перо цибулі, черемша (колба), шпинат, селера, часник.

Лютеїн

Саме цьому рослинному пігменту ми вдячні за повний спектр відчуттів кольору і гостроту зору. Лютеїн також захищає від агресивного впливу ультрафіолету і розвитку катаракти. При нестачі цього пігменту з’являється підвищена чутливість очей до світла, погіршується зір, знижуються захисні властивості від оточуючих впливів, через що зростає ризик появи глаукоми, катаракти та діабетичної ангіопатії.

У яких продуктах його шукати? Щоб лютеїна вистачало, потрібно регулярно їсти курячі жовтки, петрушку, шпинат, селера, цибуля порей, горошок, спаржу, кукурудзу, кабачки, морква, томати, буряк, черешню, полуницю і фісташки.

Вітамін А

Наші очі повинні бути вдячні цьому вітаміну, тому що він для них є найважливішим. Він зміцнює судини очей, допомагає зберегти гостроту зору, береже від кон’юнктивіту і дистрофії. Якщо ж вітаміну А не вистачає, то це веде до почервоніння очей, сухості рогівки, втрати здатності бачити в сутінках і темряві, світлочутливості, виразки і витончення рогівки, руйнування зорового нерва.

Щоб страшних наслідків авітамінозу не настав потрібно регулярно їсти свинину, яловичину, баранину, курячу печінку, вугор, жирну рибу, калину, пір’я часнику, черемшу.

Вітамін В

Для очей важлива майже вся група вітаміну В. Адже В1, наприклад, допомагає передавати імпульс з очей до мозку, підтримувати нормальний метаболізм сітківки. Якщо цього вітаміну не вистачає, то очі швидко втомлюються, розвивається глаукома і дистрофія зіниць. Щоб авітамінозу не було потрібно їсти насіння, пророщену пшеницю, горішки кедра, арахіс, свинину, гречку і вівсянку.

Важливий також ще один вітамін цієї групи - В2. Він допомагає захищати сітківку від сонячних променів, налагоджує правильний обмін речовин в кришталику і рогівці, допомагає клітинам ока швидше регенерувати. Ще одна важлива функція вітаміну В2 - постачання клітин ока киснем. При нестачі цього вітаміну відбувається втрата нормального сутінкового зору, виникає запалення рогівки, починає розвиватися глаукома, світлобоязнь. Знайти цей вітамін можна в горіхах, яйцях, печінці, свинині, яловичині, грибах, мигдалі.

Крім того дуже корисні і важливі для очей В3 (печінка, гриби, арахіс, яйця, горошок, квасоля, фісташки, кукурудза, вівсянка), В6 (квасоля, кедрові горіхи, жирна риба, тунець, болгарський перець, хрін, горіх, гранат, курятина), В9 (цибуля порей, яловича печінка, курятина, горіхи, арахіс, шпинат, брокколі, ячна крупа, зелений салат) і В12 (печінка телят, курей, свиней, кролика, морському окуні, коропа, крабах, восьминогів.

Без цих вітамінів відбуваються серйозні дегенеративні явища, тому нехтувати продуктами, які ними багаті, категорично не можна. Правильне харчування, регулярні відвідини окуліста, гімнастика для очей допоможуть очам бути здоровими, а вам зберегти або поліпшити зір.