Камін в квартирі: затишок, тепло, умиротворення

Вважається, що вогонь є символом домашнього затишку, загального очищення, який знищує зло і є захистом від злих духів. Полум'я заспокоює, покращує ауру приміщення, створює тепло і комфорт.

Щоб внести в житло нотки затишку, багато хто встановлює у себе вдома камін. Він є частим «гостем» в заміських будинках, в той час як в міських квартирах його можна побачити досить рідко. І це зрозуміло, адже вписати в скромні квадратні метри міської квартири камін буває не просто. Але зусилля того варті - ви тільки уявіть, що холодними зимовими вечорами або просто у вихідні, ви сидите не перед телевізором, а насолоджуєтеся полум’ям вогню, читаючи книжку, слухаючи улюблену музику або просто п’єте какао з зефирками або червоне напівсухе... Краса! 

Дістати такий камін не проблема, для прикладу, можна завітати до інтернет-магазину Теплодар, там же можна вигідно придбати електрокаменки і інше обладнання для бань і сайн, а також опалювальні котли.

Види камінів для квартири

Ще ніхто нічого не придумав нічого краще справжнього каміна на дровах, тільки ось в квартирі його встановити досить проблематично. Для цього в квартирі повинен бути діючий вентиляційний канал, димохід, а також доведеться побігати, щоб отримати відповідний дозвіл від всіляких інстанцій. Тільки ось, дозвіл можуть не дати, оскільки дров’яний камін в квартирі - річ досить пожежонебезпечна. Все це довго, клопітно і дорого. Доведеться вам задовольнятися альтернативними варіантами.

1. Електрокамін - ідеальний варіант для міської квартири. Він не вимагає дозволів, підведення всяких складних інженерних комунікацій і наявність димоходу. Завдяки дизайнерським рішенням електрокаміни відрізняються різноманітністю форм, розмірів і стилів.

Сучасні електрокаміни не мають нічого спільного зі звичайними обігрівачами - вони виглядають майже так само, як дров’яні, тільки мобільніші і вогонь в них лише ілюзія з усіма наслідками, що випливають - затишне потріскування, тління вугілля, відблиски полум’я. Потужність електрокамінів достатня для обігріву всієї кімнати.

Єдина складність в установці - необхідність прокладання окремого кабелю, для чого потрібно буде руйнувати стіни.

2. Газовий камін - сучасне і прогресивне рішення для міського житла. З його допомогою можна насолоджуватися видом живого вогню без мороки з дровами. Ця конструкція безпечна, не складна в установці і дуже економічна. Димохід для цього виду каміна не потрібен, достатньо просто вивести трубу на вулицю. Тільки дозвіл від відповідних інстанцій отримати все одно буде потрібно.


3. Фальш-камін - він же декоративний. Вони не несуть ніякого практичного навантаження, зате в них відмінно виглядають свічки, вази, статуетки, фігурки, квіти і різні композиції. Такі каміни, як правило, оформляють у «порталах», так що якщо у вас в квартирі є незрозуміла ніша в стіні, яку ви не знаєте, чим заповнити, сміливо організуйте в ній декоративний камін. Істотний плюс конструкції - повна пожежна безпека.


4. Біо- або еко- каміни відрізняються компактністю, мобільністю, оригінальністю і привабливим зовнішнім виглядом. Основною складовою еко- і біо- камінів є пальник і резервуар для спеціального палива (зазвичай це технічний спирт або етанол). Продукти горіння відсутні, що означає непотрібність дозволу від інстанцій і установки димоходу. При цьому, біо-каміни відтворюють живі язики полум’я, але через мінімальне виділення вуглекислого газу, додаткова вентиляція не потрібна.

Єдиний мінус таких камінів - обігріти кімнату, а тим більше квартиру, не можливо, оскільки тепла від них мало.