Швейцарські інженери навчилися видобувати гас з повітря

На даху швейцарського вузу стоїть установка, яка виробляє півчашки гасу в день з повітря за рахунок енергії Сонця. А сонячна станція площею близько одного квадратного кілометра зможе виробляти 20 000 літрів гасу в день. В майбутньому ця технологія могла б повністю забезпечити потреби авіації в паливі. Нафта для цього буде зовсім не потрібна.

Якщо авіація і морський транспорт хочуть стати екологічно чистими, їм необхідне вуглецево-нейтральне паливо. Система, створена фахівцями з Швейцарської вищої технічної школи Цюріха, видобуває з повітря воду і вуглекислий газ, який потім розщеплює за допомогою енергії Сонця. В ході цього процесу виходить синтетичний газ - суміш водню і моноксиду вуглецю, які потім перетворюють в гас, метанол або інші вуглеводні. Ці види палива можна використовувати в уже існуючій транспортній інфраструктурі, пише видання Futurity. До речі, по посиланню источник ви дізнаєтесь про інші новітні екологічні джерела енергії, і найсвіжіші новини з області науки, техніки, інтернету, краси і здоров’я, розваг. 

Прототип випробувальної станції був зібраний на даху навчального корпусу вузу і довів можливість роботи в польових умовах навіть в швейцарському кліматі. Термохімічний процес використовує весь спектр сонячної енергії і працює при високих температурах, забезпечуючи високу швидкість реакції і ефективність, розповів професор Альдо Штайнфілд, керівник проекту. Демонстраційна система виробляє близько одного децилітра палива.

Штайнфілд і його група вже працюють над будівництвом великого сонячного реактора в околицях Мадрида, який увійде до складу європейського проекту Sun-to-Liquid. Найближча мета інженерів - масштабувати технологію для промислового застосування і зробити її економічно вигідною. На думку учасників проекту, сонячна станція площею близько одного квадратного кілометра може виробляти 20 000 літрів гасу в день. А станція розміром з третину пустелі Мохаве забезпечить всі потреби авіації.

На думку глави організації Hydrogen Advisors Рафаеля Шоентгена, ера водневого палива вже настала. Вітрова та сонячна енергія вже коштує в 2-3 рази дешевше вуглеводневої, а чим дешевша електрика, тим дешевше виробництво водню.