Навіщо потрібна і як здійснюється пожежно-технічна експертиза

Безпека - це не те, на що можна махнути рукою. В середньому, кожен день в Україні виникає понад 200 пожеж, які забирають до 6 людських життів і завдають величезних матеріальних збитків. Значна частина цих прикрих подій могла б ніколи не відбутися.

Почніть свою діяльність з аналізу пожежної безпеки Вашого об’єкта і отримайте висновок експерта з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень. Такі послуги надає Оnyx Space, за посиланням ви дізнаєтесь про діяльність цієї компанії, а також зможете замовити консультацію.

Навіщо потрібна експертиза пожежної безпеки?

При будівництві і експлуатації об’єкта будь-якого типу не слід ігнорувати вимоги в області протипожежної безпеки, які сформульовані в нормативно-правових актах і проектній документації до об’єкту, що будується. В іншому випадку будівля не може вважатися безпечною спорудою, а це загрожує як банальним штрафом, так і справжньою трагедією. Подібне дослідження може проводитися як за запитом судової інстанції, так і в ініціативному порядку - в цьому випадку мова йде про проведення незалежної експертизи пожежної безпеки.

Що можна з’ясувати в результаті аудиту пожежної безпеки?

Експертиза пожежної безпеки об’єкта дозволяє з’ясувати, по-перше, наскільки споруджуваний або вже введений в експлуатацію об’єкт відповідає вимогам пожежної безпеки. Для цього проводиться експертиза проектів пожежної безпеки. Фахівцем на етапі підготовки проекту можуть бути сформульовані рекомендації щодо матеріалів, які слід використовувати в ході будівництва. Йдеться про негорючі матеріали, які, незважаючи на свої властивості, є досить доступними за ціною.

Проте фахівці і організації, які займаються будівництвом, часом ігнорують ці рекомендації і застосовують небезпечні матеріали в ході зведення об’єкта. Це призводить до негативних наслідків, оскільки такі матеріали можуть не тільки сприяти загорянню, але і, в разі виникнення пожежі, стануть причиною виділення токсичних речовин і отруєння людей продуктами розпаду.

Спеціаліст в галузі пожежної безпеки може з’ясувати, наскільки матеріали, які будуть або були використані в ході будівництва об’єкта, відповідають встановленим в цій області вимогам. Експерт також може порекомендувати заходи, необхідні для забезпечення протипожежної безпеки, якщо мова йде про об’єкт, де знаходиться виробниче обладнання та агрегати. Фахівці можуть встановити перелік заходів, спрямованих на підвищення рівня пожежної безпеки на конкретному об’єкті з урахуванням умов його експлуатації.

Яким чином здійснюється експертиза пожежної безпеки об’єкта?

В ході проведення незалежної експертизи відповідності вимогам пожежної безпеки використовується комплексний підхід. В першу чергу, виявляється рівень ризику виникнення пожежі на тому чи іншому об’єкті. Потім робляться кроки щодо забезпечення контролю відповідності встановленим вимогам. Здійснюється аналіз стану будівлі, оцінюється робота протипожежних систем і доступність евакуаційних шляхів.