Вибираємо рюкзак для ноутбука

Ноутбук давно став невід'ємним аксесуаром людей найрізноманітніших професій. Відповідно, їм доводиться часто пересуватися з ноутбуками по місту, вибираючи в якості способу перенесення або сумку, або чохол, або рюкзак.

Чохол має на увазі, що як мінімум одна рука буде завжди зайнята, плюс в ньому зручно носити моделі з діагоналлю до 14 дюймів, не більше. З сумкою простіше: її можна тримати в руках, а можна повісити на плече. Але для довгих походів цей варіант теж здається не найкращим. Та й самі сумки, яким би сучасний дизайн у них не був, не завжди підходять під спортивний або просто міський стиль одягу. У цьому випадку проблема вирішується придбанням добротного рюкзака, у якого на тлі чохла і сумки є маса переваг:

- рюкзак більш комфортний в носінні за рахунок того, що навантаження на спину з ним розподіляється рівномірно. А це виключає швидку стомлюваність і появу болю в спині і в хребті;

- вага ноутбука в рюкзаку відчувається набагато менше, ніж в сумці або тим більше в чохлі. Додатково знизити тиск на плечі дозволяє спеціальна укріплена спинка;

- абсолютна більшість рюкзаків захищає ноутбук від механічних пошкоджень набагато краще, ніж сумки і чохли;

- рюкзак практично неможливо упустити випадково в процесі перенесення, чого не скажеш про сумку на плечі/в руках або ж про чохол. Виняток становить лише ожеледь взимку - тоді, послизнувшись, можна впасти на спину і пошкодити девайс;

- рюкзак - найкращий варіант для транспортування 17-дюймових і просто важких моделей (наприклад, таких багато серед захищених ноутбуків).

Сьогодні у продажу, зокрема в інтернет-магазині Gadgets.ua можна зустріти рюкзаки різних брендів і моделей, що мають відділення для розміщення ноутбука. На які ж головні моменти слід звертати увагу при виборі цього аксесуару?

Місткість вирішує все!

Як то кажуть, розмір - це не головне. Але у випадку з рюкзаком для ноутбука розмір дуже важливий. Як мінімум, ваш ноутбук в нього повинен міститися без проблем. Тобто відповідна кишеня або відділення повинні бути адаптовані під діагональ вашого цифрового пристрою. Аксесуари з запасом і на виріст краще не купувати - ноутбук просто буде бовтатися всередині, що зробить його більш уразливим до механічних пошкоджень. Однак нічого страшного не станеться, якщо в рюкзаку буде відділення для 11-дюймової моделі, а у вас в наявності 10-дюймова. Те ж саме стосується 14-дюймових і 15-дюймових моделей відповідно. А ось якщо рюкзак розрахований на 17 дюймів, то апарат з 14 дюймами буде себе не дуже комфортно відчувати всередині.

Часто під ноутбук передбачено не просто відділення, а цілий знімний блок. Його можна легко відстебнути і забрати з собою окремо. Це зручно в тих випадках, коли немає необхідності брати з собою весь рюкзак, а можна обійтися лише чохлом.

Абсолютна більшість рюкзаків для ноутбуків, звичайно ж, використовуються не тільки для перенесення виключно цифрової техніки. В хорошому рюкзаку знайдеться місце і для зберігання органайзера, і для робочих зошитів (актуально для студентів), а то і для планшета зі смартфоном. Найбільш цікаві моделі можуть запропонувати також захищений бокс для окулярів або інших крихких аксесуарів.

Матеріали виготовлення і особливості конструкції

Ноутбук сам по собі - річ досить важка, тому явно не зайвими будуть стягуюючі компресійні ремені. Недобре, якщо носіння ноутбука за спиною негативно позначиться на її стані, тому від добротних анатомічних ременів краще не відмовлятися.

Любителі цифрових гаджетів часто виявляються ще й любителями музики. У деяких рюкзаках конструкцією передбачений порт для аудіокабеля. В такому випадку вам не доведеться закріплювати свій mp3-програвач десь на одязі - можете вільно покласти його в ношу за спиною, а кабель акуратно протягнути в цей порт.

Аналогічна ситуація зі смартфоном - під нього теж може бути передбачена окрема кишеня, що надійно закривається, щоб уникнути втрати або крадіжки. Відділення для ноутбука повинні бути захищені фіксуючою стрічкою. З нею у ноутбука не буде можливості випасти при перекиданні або сильній трясці. У багатьох моделях є окрема кишеня для комп’ютерного приладдя. У ньому можна зберігати, наприклад, зарядний пристрій, комп’ютерну мишу, флеш-накопичувачі, компакт-диски та інші аналогічні дрібниці.

Верхня ручка на рюкзаку може бути як жорсткою, так і м’якою - тут просто орієнтуйтеся на власне сприйняття комфорту. А ось наявність жорстких вставок на кутах, виготовлених з легкого металу або пластику, є мало не обов’язковою вимогою. Це додатковий спосіб забезпечити захист від механічного впливу і погасити удар. В окремих моделях можна побачити навіть армовані мережі, якими відділення для ноутбука захищене з усіх боків.

Цікавим елементом, який все частіше зустрічається в сучасних рюкзаках для ноутбуків, є засувка, яка видає гучний звук при відкритті. Зазвичай вона замінює собою класичну блискавку. Практична користь такого рішення очевидна: якщо у вас захочуть непомітно витягнути з-за спини планшет або ноутбук в транспорті, ви це якщо і не відчуєте, то точно почуєте.

Що стосується матеріалів виготовлення, то найдорожчі і стильні моделі шиють з натуральної шкіри. Звичайно, дозволити собі подібний варіант можуть далеко не всі, та й коштувати він буде майже стільки ж, скільки і сам ноутбук з середніми характеристиками. Тому для економії грошей краще звернути увагу в бік сучасних і практичних матеріалів - нейлону, поліестеру, штучної замші.