Остеохондроз. 7 простих правил, які допоможуть вам зберегти спину здоровою

Остеохондроз - дуже поширена патологія, яка супроводжується больовими відчуттями і приносить серйозний дискомфорт. Лікування цієї хвороби далеко не завжди допомагає повністю позбутися від її проявів, тому профілактика тут особливо актуальна.

Що призводить до остеохондрозу

Внутрішні причини: порушення внутрішньоутробного формування хребта, генетична схильність, метаболічні порушення, гормональні патології, надмірна вага, вікові зміни.

Зовнішня причина, за великим рахунком, одна - неправильні навантаження на хребет. У цій ситуації в місцях надлишкового тиску відбувається зміна структури хрящової тканини. Це трапляється при сидячому способі життя, травматичних ушкодженнях спини, сколіозі, кіфозі та інших патологіях спини, постійному носінні важких предметів, плоскостопості, неякісній подушці або матраці, шкідливих звичках - надмірному вживанні спиртного, палінні.

Як розпізнати хворобу

Проявляється остехондроз наступним чином:

- періодичний або постійний біль в спинній області, шиї, оніміння кінцівок або постійна напруга спинних м’язів.

- стріляючий біль в спині, грудях або попереку.

- біль при піднятті рук вгору.

- біль при нахилі або повороті голови, запаморочення, болі, що тягнуть в руці і/або нозі.

- шум у вухах.

- несподівані напади нудоти.

7 способів полегшити собі життя

Важливо: Щоб всі перераховані нижче дії приносили результат, вони повинні носити комплексний характер

1. Навчіться тримати пряму поставу. Ідеальна постава - це такий стан тіла, коли голова знаходиться зі спиною на одній лінії. Голова - високо піднята, плечі - розправлені, груди - підняті, живіт - втягнутий. Хода повинна бути рівною і пружною. Проявіть дисципліну, добийтеся ідеальних результатів.

2. Організуйте своє робоче місце. Багато нехтують цією очевидною порадою, але даремно. Адже стан м’язів шиї і плечового пояса безпосередньо впливає на хребет. Профілактика шийного остеохондрозу неможлива, якщо плечі за робочим столом весь час напружені.

Крісло має бути оснащено комфортною спинкою і підлокітниками. Важливо, щоб клавіатура перебувала нижче ліктів, кут між передпліччям і плечем - близько 120 градусів. Монітор слід розташувати так, щоб очі дивилися в його верхній край.

Під час роботи за комп’ютером тримайте спину випрямленою. Кожні 40-50 хвилин намагайтеся робити перерву, щоб пройтися і трохи розім’ятися. Найкраще зробити спеціальну гімнастику, так як під час тривалого перебування в одному положенні нерідко набрякає шия.

3. Правильна посадка за кермом. Автомобілісти часто налаштовують водійське крісло не так, як рекомендується, а так, як їм хочеться. Через деякий час вони починають скаржитися на остеохондроз. Тому відрегулюйте спинку крісла так, щоб не тільки плечі торкалися його, а весь поперек повністю. Вона повинна притискатися до сидіння, а не бути у висячому положенні. Спинку сидіння не нахиляйте сильно назад, а фіксуйте в вертикальному положенні. Користуйтеся спеціальними поперековими подушками, створеними для водійських сидінь.

Під час поїздки підборіддя тримайте трохи піднятим. Слідкуйте за колінами: вони повинні бути вище стегон. Кожні 1,5-2 години намагайтеся робити зупинку: виходьте з машини і робіть кілька вправ для попереку. Так ви повернете тонус спинним м’язам.

4. Раціональне харчування. Незбалансований раціон є одним з найважливіших чинників розвитку остеохондрозу. Тому з метою профілактики уникайте солодощів, солоних страв, білого хліба, жирної їжі. Особлива небезпека - це білий рафінований цукор, саме він вимиває з кісток кальцій.

Їжте продукти, багаті вітамінами С, Е, В3 (РР): овочі, фрукти, морепродукти, рибу, бобові, горіхи, м’ясо курки, яйця. Вони забезпечать високу еластичність вашої хрящової тканини. Не забувайте про нежирні кисломолочні продукти - кефір, йогурт, сир. Приймайте вітамінні комплекси. Позбавляйтеся від зайвої ваги.

5. Фізична активність. Лікувальна фізкультура (ЛФК) - відмінний засіб для профілактики остеохондрозу. З її допомогою ви зміцните свій м’язовий корсет і зв’язковий апарат. Всі вправи, що входять в комплекс ЛФК, - фізіологічні: у ході їх виконання м’язи не перевтомлюются. У боротьбі з недугою чудово зарекоменувала себе кінезіотерапія, а пройти сеанси цієї ефективної процедури ви зможете в оздоровчому центрі ОПОРА.

Настійно рекомендується плавання - вода допомагає розслабити м’язи і збільшити амплітуду рухів суглобів.

Ще один дієвий метод - оздоровча скандинавська ходьба. Під час таких прогулянок задіюються основні м’язові групи, збільшується витрата енергії, поліпшується функціонування органів дихання і серця.

6. Масаж. Він підвищить тонус ваших м’язів і усуне надмірне м’язове напруження. Особливо масаж важливий в профілактиці грудного остеохондрозу. Зазвичай цю процедуру виконують курсами. Також навчіться самомасажу і виконуйте його щодня 10-15 хвилин.

7. Правильний сон. Протягом усього дня на міжхребцеві диски впливає навантаження всього тіла. Тільки в нічний час вдається повністю розслабитися і прийняти вільне положення. Саме тому профілактика остеохондрозу хребта полягає в організації правильного режиму сну.

Основа ліжка має бути рівною і жорсткою. Намагайтеся не спати в гамаках, на розкладачках або надувних матрацах.

Матрац повинен мати хорошу еластичність і середню ступінь жорсткості. Завдяки цьому вдасться зберегти фізіологічні вигини хребта в природному положенні. Хороше рішення - набути ортопедичний матрац: він дозволить максимально розслаблювати м’язи всього тіла і знижувати ступінь роздратування нервових волокон.

Нехай ваша подушка буде невеликого розміру, прямокутної форми і помірної жорсткості. Ортопедичні подушки допоможуть усунути больові відчуття в ділянці шиї і послужать відмінним засобом профілактики шийного остеохондрозу.