Зірки YouTube точно дізнаються, які почуття викликають їх відео

У відомих блогерів, та інших зірок YouTube з'явився новий інструмент аналізу ефективності їх відеороликів: штучний інтелект, розроблений стартапом YouFirst зі Словаччини, дозволяє розпізнати емоційну реакцію глядачів на контент, повідомляє видання VentureBeat.

Ось як це працює: відеоблогер створює ролик з унікальним посиланням YouFirst, що дозволяє системі в тестовому режимі показати ролик спочатку невеликій частині глядацької аудиторії. До показу глядачеві задають питання, чи дозволить він вивчити його реакцію шляхом аналізу виразу обличчя в процесі перегляду. Зрозуміло, гарантуючи конфіденційність.

«Ми не зберігаємо відео, - каже Луїза Бубанова, співзасновник і директор з безпеки стартапу YouFirst. - Коли система запускається, вона перевіряє освітлення і видимість обличчя. Потім ми показуємо цьому глядачеві відео і відстежуємо його емоційну реакцію, далі видаляємо відео і використовуємо дані для аналізу».

Завдяки такому підходу ютубер може зрозуміти, яка частина відео працює, а яка - ні. YouFirst відстежує шість базових емоцій глядача плюс нейтральний стан, і вимірює їх за допомогою двох методологій, призначених для різного типу освітлення. Крім того, система поєднує аналіз емоцій з демографічною інформацією, тобто може пояснити, яка група людей краще реагує на контент. Цей підхід дозволить створювати трейлери або рекламу, спрямовану на певну цільову аудиторію.

«Емоції - ключовий елемент уваги і прийняття рішень, - каже Бубанова. - Насправді, навіть у випадку, як ми вважаємо, логічно прийнятих рішень, сам момент їх прийняття завжди заснований на емоціях».

До речі, хороший набІр блогера купити в Києві можна на сайті for-extreme.com.ua, тут ви знайдете моноподи, штативи, ручки, держаки для телефона, рамки для екшн-камер, а також інші корисні аксесуари.

Область оцінки емоційної реакції людини привертає все більше уваги завдяки досягненням машинного навчання і штучного інтелекту. Схожу технологію розробляє стартап Affectiva: алгоритм розбиває відео на категорії, потім складає карту міміки людей на відео за кількістю емоційних станів - радість, смуток, захопленість, здивування, збудження і пр. З часом штучний інтелект повинен навчитися розпізнавати і більш складні емоції: надію, наснагу і розчарування.

Зараз в розпорядженні компанії 4,25 мільйона відео з жителями 75 різних країн, що становить понад 50 мільярдів одиниць даних. Серед клієнтів стартапу - розробники комп’ютерних ігор Unilever, Kellogg’s, Mars і CBS. Студія Flying Mollusk створює з його допомогою гру-трилер, в якій рівень складності і події змінюються в залежності від того, спокійний чи гравець або наляканий.

Маркетингові та рекламні компанії також використовують Affectiva для опитувань цільових груп. Тепер їм не обов’язково просити респондентів описати свої емоції, програма визначає їх обличчю, пише видання TechCrunch.