Ломбард - як це працює і в яких випадках знадобиться

Проблеми з грошима бувають у багатьох людей. У деяких випадках достатньо невеликої суми, а якщо мова йде про підприємця, йому знадобиться більше фінансів. Але в будь-якому випадку проблему якось потрібно вирішувати.

Одні відразу згадують родичів або заможніших друзів, а інші намагаються вирушити в банк. Але в таку фінансову установа вигідно звертатися тільки в тому випадку, якщо не підпирає час, не знаходишся в «чорному» банківському списку і потрібно грошей побільше. Правда, є і третій варіант - це звернутися в ломбард на Притицкого або в інший подібний заклад. Але які критерії його вибору?

Що таке ломбард?

Ломбарди - це такі заклади, куди необхідно принести якусь річ, щоб можна було отримати кредит. В якості заставних речей можуть виступати золоті сережки, електроніка, або навіть автомобіль. І зовсім неважливо, мова йде про щось нове або таке, що вже давно використовується. Виходить наступна картина: залишаєш свою річ в заставу на певний час, а потім приходиш і викуповувати її назад, але вже не за ту ж саму суму, а з відсотками. Вигідно як однієї, так і іншої сторони.

При необхідності свою річ можна і не забирати. Дуже часто люди так і роблять, коли їм потрібні гроші. Природно, можна і самостійно продати ту саму стародавню монету або швейцарський годинник в золотому корпусі. І напевне вдасться виторгувати значно більше грошей. Але скільки часу на це знадобиться? А в ломбарді питання отримання грошей вирішується дуже швидко, іноді протягом 30-40 хвилин. Тут є свій оцінювач, який уважно огляне принесену річ і назве її вартість. Вона буде не ринкова, а оцінна, тобто занижена. Адже якщо господар не прийде за нею, її потім ломбарду доведеться продавати. Адже треба і про дохід подумати.

Критерії вибору ломбарду

Як відзначають фахівці, саме в ломбардах найчастіше зустрічаються каверзи, які можна назвати «підводними каменями». І якщо людина погано розбирається у всіх формулюваннях договору, який обов’язково повинен складатися між клієнтом і закладом, то він обов’язково виявиться в програші. У підсумку він отримає менше грошей або все буде зроблено таким чином, що річ обов’язково залишиться в ломбарді. Яким же чином потрібно вибирати цей заклад, на що необхідно звертати увагу?

Існують певні правила вибору ломбарду, які потрібно знати.

- Репутація компанії повинна бути на найвищому рівні.

- Краще користуватися послугами великих мережевих ломбардів, які мають не одне відділення.

- Необхідно уважно вивчити договір, і тільки потім можна його підписувати.

- При відвідуванні ломбарду бажано подивитися статутні документи.

Дуже важливо переконатися, що тут є «куточок споживача». Не варто купуватися на різні рекламні виверти, найголовніше - це позитивні відгуки від клієнтів. Але не ті, які часто розміщуються в Інтернеті, а «сарафанне радіо». Це найбільш надійний варіант.

Але чому варто довіряти тільки великим ломбардам? Все дуже просто: їх ніяк не можна назвати фірмами-одноденками, які сьогодні є, а завтра їх вже не знайдеш. А ось великі компанії дорожать своєю репутацією, тому з клієнтами вони намагаються чинити чесно. Від звинувачень буває дуже важко позбутися, чорна пляма може бути «дамокловим мечем» ломбарду. А це обов’язково почне відлякувати клієнтів. І неважливо, здають вони кільця, ланцюжки або просто одну сережку, так як друга загубилася. А може, хтось вирішив в заставу залишити рухоме або нерухоме майно. І важливо знати, що в ломбарді не обдурять.