Пернаті мешканці Сівки вражають калушан красою. ФОТО

Останнім часом у деяких містах крижні стали залишатися на зиму, хоча раніше відлітали в райони Прикаспійської низовини, Причорномор'я, Месопотамії і Індостану | Фото: Василь ФІцак


Помилка в тексті?
Виділіть її мишкою та натисніть

Система Orphus

Пернаті мешканці Сівки вражають калушан красою. ФОТО

Дата публікації: 2018.08.09 | Коментарів: 0 | Переглядів: 0

Річку Сівка, що протікає Калушем, облюбувало птаство, зокрема, крякви і курочка водяна.

Світлини пернатих мешканців виклав краєзнавець і гірський рятувальник Василь Фіцак, інформують "Вікна".

Крижень або кряква (Anas platyrhynchos) — вид птахів родини качкових (Anatidae), ряду гусеподібних (Anseriformes). Відоміший як дика качка, від якої шляхом штучної селекції виведені більшість сучасних порід свійських качок.

Після літнього линяння самець стає схожий на самицю, лише темніший. Самиця зверху ряба, темно-бурого кольору з буро-жовтуватими краями пір'я, знизу — рудувата з чорно-бурими плямами.

У Європі він зустрічається всюди. Крижень — перелітний птах. Окремі особини цього виду зимують у незамерзаючих місцях. Відомі зимівлі качок в містах. Останнім часом у деяких містах крижні стали залишатися на зиму, хоча раніше відлітали в райони Прикаспійської низовини, Причорномор'я, Месопотамії і Індостану, інформує Вікіпедія.

Крижень живе переважно на прісних водах, особливо стоячих і зарослих очеретами, травою, хоча під час прольоту і взимку тримається і в морі біля берегів. Це обережний птах, який швидко літає, у разі потреби добре пірнає, вдень ховається, а вночі випливає на відкриті місця і робить перельоти на місця, де годується. Наприкінці літа крижень часто літає на хлібні поля. У містах, де він живе поруч з людиною, його поведінка може практично не відрізнятись від свійської птиці — маси птахів прилітають до людей, які їх підгодовують.

Крижень живиться рослинною їжею, комахами, молюсками, дрібною рибою, пуголовками, ракоподібними.

Під час розмноження крижні розбиваються на пари, але самець тримається біля самиці лише до того часу, коли вона сяде на яйця. Гніздо влаштовується в очереті, на купині, у дуплах, іноді навіть у воронячих і сорочих гніздах. Кладка зазвичай складається з 6-8, але іноді навіть 16 зеленувато-жовтуватих яєць. Насиджування триває 26-28 днів. Молодняк піднімається на крило у віці двох місяців.

Раніше йшлося, що на Домбровському кар’єрі росте рослина, якою смакують у приморських районах Франції.

Для того, щоб додавати коментарі, потрібно Авторизуватись.

Авторизація


Запам'ятати та автоматично входити на сайт

Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах: