Вибираємо хороший туристичний рюкзак

Місткий рюкзак - справжній символ туризму. Це чи не найважливіша деталь спорядження в поході, яка, поряд з взуттям, визначає наскільки комфортними будуть переходи на вашому маршруті. Рюкзак, як правило, купується всерйоз і надовго, тому його вибір - справа відповідальна.

З рюкзаками для походів все зрозуміло. Тут, як кажуть, при всьому багатстві вибору іншої альтернативи перенесення потрібних речей немає. Необхідно лише визначитися, який саме рюкзак потрібен. Вибираючи рюкзак під свої потреби, перш за все, необхідно відповісти собі на три головних питання: «Якого об’єму він повинен бути», «Тип каркаса» і «Очікувана вага рюкзака».

Після чого можна йти в туристичний магазин adrenalin.kiev.ua, вже досить чітко уявляючи, що саме вам потрібно. До речі, саме в цьому інтернет-магазині ви зможете по найкращій вартості замовити все необхвдне для туризму для туризму, альпінізму, велотуризму, дайвінгу, водних видів спорту і відпочинку, гірськолижного спорту та відпочинку, сноубордингу, а також високотехнологічний одяг і взуття для перерахованих вище видів спорту і відпочинку

Об’єм рюкзака

За своїм розміром і призначенням туристичні рюкзаки діляться на три групи:

- Великі, об’ємом 70 - 100 + л. Призначені для повноцінних походів тривалістю 1 - 2 тижні. Рюкзака такого обсягу достатньо, щоб в нього помістилися намет, спальник, запас продуктів, та інше спорядження необхідне для повністю автономної пішої подорожі. На заході подібний формат подорожей часто позначається терміном Expedition, тому такі рюкзаки мають ще назву «експедиційних».

- Середні, об’ємом 50-60 л. Найчастіше використовуються для коротких виходів з однією або двома ночівлями. Характерний приклад - похід на вихідні. При цьому з собою як і раніше беруться намет і спальник, але кількість продуктів, запасний одягу та іншого спорядження зведено до мінімуму. Досвідчені туристи, які ходять в походи по багато років, часто використовують рюкзаки середнього обсягу і для багатоденних подорожей. Але для цього потрібно комплект добре підібраного спорядження (компактного і дуже легкого) і, найголовніше, готовність обходитися без багатьох звичних речей.

- Малі, об’ємом 20 - 40 л. Якщо ви постійно живете на базі відпочинку або пересуваєтеся між ночівлею на автомобілі і плануєте здійснювати лише невеликі радіальні виходи, з тим щоб ввечері знову повертатися до себе на базу, то найбільш зручні рюкзаки малого обсягу. Так звані «Дей паки» (від англійського One day pack - рюкзак одного дня). Їх обсягу цілком достатньо для того, щоб взяти з собою термос, невеликий перекус, фотокамеру, куртку на випадок холодної погоди і різні дрібниці на зразок ліхтарика або крему від сонця. Такий рюкзак мало важить і завдяки своєму невеликому розміру практично не сковує рухів, дозволяє легко дертися по камінню або протискуватися там, де це необхідно.

Тип каркасу

Головна відмінність сучасного туристичного рюкзака від його брезентових попередників в тому, що більша частина його ваги розподіляється не на плечх людини, а на стегнах (в першу чергу це стосується великих і середніх рюкзаків). Перенесення ваги на поясний ремінь дозволяє розвантажити м’язи спини і хребет, що робить перенесення вантажів легшим і безпечним для здоров’я завданням.

Однак для цього необхідно, щоб сам рюкзак був досить жорстким і добре тримав свою форму. Досягти цього можна двома способами: або настільки щільно наповнити рюкзак речами, щоб він зберігав форму самостійно (при цьому до укладання речей пред’являються дуже високі вимоги) або використовувати будь-який вид каркаса, що додає його спинці необхідну жорсткість. Повністю безкаркасні рюкзаки зараз вже практично не виробляються. Каркас, хоча б м’який, присутній практично в будь-якому сучасному рюкзаку.

«Станкові рюкзаки» або рюкзаки з зовнішнім каркасом - їх плечові лямки і пояс кріпляться безпосередньо до потужної трубчастої рами, на якій закріплений вже сам мішок для речей. За часів СРСР такі рюкзаки були дуже популярні, завдяки чому пам’ять про них ще жива серед наших туристів. Але до сьогоднішнього дня подібна конструкція вже сильно застаріла і практично не використовується.

У 2000-х роках останні великі виробники відмовилися від виробництва подібних моделей, перейшовши на більш зручну і легку конструкцію з внутрішнім каркасом. Проте, зрідка в магазинах все ще можна зустріти окремі екземпляри станкових рюкзаків. Їх призначення зараз - це специфічні області діяльності, де доводиться переносити різні негабаритні вантажі: (геологічні експедиції, лісове або гірське будівництво і т.д.)

Рюкзаки з внутрішнім каркасом - на поточний момент набули найбільшого поширення серед туристів усього світу. Різноманітність конструкцій тут украй велика, але всіх їх об’єднує те, що в спинці рюкзака присутній якийсь жорсткий елемент, що надає їй форму. Це можуть бути вигнуті металеві смуги (так звані «лати»), склопластикові дуги, дротові рамки і т.д. Завдяки високій жорсткості каркаса такі рюкзаки є стабільними при перенесенні і ефективно перерозподіляють вагу з плечей на поясний ремінь. Все це дозволяє розвантажити спину і відносно комфортно переносити навіть досить велику вагу (до 30 кг і більше).

М’які рюкзаки - єдиним елементом, що допомагає підтримувати їм форму, служить тонкий лист спіненого пластику, прокладений уздовж спинки. Жорсткість такого рюкзака забезпечується в тому числі за рахунок правильного (дуже щільного) укладання речей, що вимагає від туриста деякого досвіду. У той же час такі рюкзаки значно легше. Моделі рюкзаків з м’якою спинкою, як правило, орієнтовані на перенесення невеликої ваги і найчастіше мають обсяг до 60 л.

Власна вага рюкзака

Ще один важливий параметр, який, на жаль, часто не береться до уваги, це вага. При одному і тому ж обсязі, різні моделі рюкзаків можуть відрізнятися за вагою більше ніж в два рази. Так восьмідесятілітровий трекинговий рюкзак може легко важити і 1,5 і 4 кг.

Безсумнівно, висока ціна дає можливість виробникові використовувати більш досконалі і легкі матеріали. Але все ж дорогий рюкзак не завжди буде більш легким. Набагато більше залежить від того підходу, якого дотримувався виробник при його виготовленні. Хотів він зробити наднадійний рюкзак, який буде служити своєму господареві десятки років і дозволить переносити тридцяти-сорока кілограмові вантажі, або, навпаки, він намагався максимально полегшити конструкцію, використовуючи більш тонку тканину і свідомо відмовляючись від якихось приємних, але не є життєво необхідними деталей

Загальний принцип говорить, що перенесення важкого вантажу вимагає і важкого потужного рюкзака. І навпаки, якщо ви припускаєте брати з собою тільки полегшене високотехнологічне обладнання і невеликий запас їжі, то переносити все це можна в досить легкому рюкзаку з вельми минималистичной спинкою. Втім, це вже скоріше доля досвідчених туристів. Якщо це ваш перший похід, то краще орієнтуватися на рюкзаки середньої ваги, як наведено на діаграмі. Наприклад, для тижневого походу це повинен бути 80 л. рюкзак вагою трохи більше 2 кг. Чотирикілограмовий монстр тут зовсім не обов’язковий.