Чи можна виграти суд без адвоката

Послуги адвоката - недешеве задоволення. Не кожному вони по кишені. Громадяни мають право відстоювати свої інтереси в суді особисто, не вдаючись до допомоги адвоката. Отже, тим, хто вирішив заощадити і виграти суд без залучення адвоката, необхідно грунтовно підготуватися до справи - озброїтися знаннями в області юриспруденції.

Не варто думати, що так просто легко відстоювати власні інтереси в суді, навіть якщо людина на сто відсотків упевнена в своїй правоті. Знання законів - сила. А це під силу лише професійному адвокату, такому як Марія Камінська, про її адвокатську фірму ви дізнаєтесь на сайті https://kaminska.com.ua/. Підготовка документів практично з першого разу буде правильно зроблена. Позови, акти, клопотання будуть складені так, як це належить за законом. Адвокат проконсультує свого клієнта, як личить поводитися в суді. Отже, допомога професіонала заощадить не тільки гроші, але і час.

Втім, існує категорія справ, в яких досить грамотно скласти позовну заяву і зібрати всі необхідні докази. До таких справ відносяться неускладнене розірвання шлюбу, стягнення боргу за раніше складеним договором позики, справи про встановлення юридичних фактів, за умови, що Ваш опонент не має заперечень проти розірвання шлюбу або не оспорює договір позики.

У цих випадках буває досить консультації і допомоги адвоката в складанні позову. Складності виникнуть при зіткненні з бюрократичною машиною судів, тонкощами судового процесу. Суди не мають юридичної допомоги і не консультують громадян. При несподіваному повороті справи, ви ризикуєте програти.

Вивчаємо інформацію

Громадяни можуть виграти суд самостійно в цивільних справах. Але у випадках адміністративних і кримінальних справ все-таки не варто ризикувати, краще залучити до співпраці адвоката. Тим же, хто вирішив обійтися без допомоги фахівця, слід реально оцінити свій потенціал: сили, здібності, наявність часу. Доведеться простудіювати основні документи правового поля. Обсяг законів величезний, однак не варто лякатися цього. Буде потрібно знайти свій розділ, вивчити його, вникнути в деталі, що безпосередньо стосуються розглядуваної справи.

Крім вивчення кодексів, варто скористатися інформацією з інтернету. Це може бути дуже корисним. Громадяни на форумах обговорюють найрізноманітніші проблеми, тому «забивши» своє питання, можна легко знайти потрібну тему. Суд - справа серйозна, тому необхідно інформацію кілька разів перевіряти - «сім разів відміряй, один раз відріж».

Буде корисним знайти інформацію про те, як варто поводитися на судових слуханнях. А якщо є можливість бути присутнім на розгляді реальної справи, подивитися на роботу суддів, адвокатів і обвинувачів, нею треба скористатися. Це допоможе більш професійно відстоювати свої інтереси в майбутньому процесі.

Готуємо документи

Відповідальний момент - підготовка документів для судової справи. Зробити це не так то просто. Навіть професійні адвокати не завжди справляються на п’ятірку з цим питанням з першого разу, а що вже говорити про звичайних громадян, що зважилися на такий сміливий вчинок. Загалом, не можна виключати того, що позовна заява може бути відправлено на доопрацювання і не раз.

Слухання справи

Позов підготовлений. Його прийняли. Призначене судове слухання. Необхідно стежити за всіма спливаючими в ході процесу документами, вимагати їх копії, скрупульозним чином їх вивчати. Громадянину, приміряючи на себе роль адвоката, доведеться багато говорити, наводити вагомі аргументи, щоб довести свою правоту.

Навіть не варто спокушатися, що все вирішиться разом, на першому ж засіданні. Потрібно бути морально готовим до того, що судовий розгляд затягнеться не на один місяць. Наприклад, якщо відповідач не з’явиться, то слухання справи обов’язково буде перенесено.

Для суду звичайна справа - засідання скасовується, переноситься, потрібне додаткове. А якщо громадянин, який вирішив захищатися самостійно, не зміг підготуватися належним чином, то справа може затягнутися на невизначений термін, а грошова економія стане міфом.