Франція запровадить цифровий податок для ІТ-гігантів

У Франції прийнято рішення ввести податок на корпорації, в тому числі транснаціональні, що діють у сфері цифрових технологій, річний оборот яких у світі перевищує 750 мільйонів євро і 25 мільйонів - у Франціі.

Першими під цей 3%-й податок підпадуть американські гіганти інтернету, такі як Microsoft, Apple, Google і Facebook. Втім, не тільки. Він також торкнеться ряду компаній Німеччини, Іспанії, Англії та Китаю.

Чи варто казати, що таке рішення викликало незадоволення керівництва ІТ-гігантів, їх юристи вже готують відповідні судові позиви. А у нас реальну кваліфіковану допомогу в податкових питаннях готові надати досвідчені фахівці компанії “Київський податковий адвокат”.

Як заявив міністр економіки і фінансів Брюно Ле Мер, прийняттям нового податку Франція вирішила “подати приклад” іншим європейським країнам. За його словами, найбільші технологічні концерни світу “зараз платять в середньому на 14% менше податків, ніж інші компанії в Європі”, і прийшов час покласти такій нерівності кінець.

За підрахунками міністра, цифровий податок стане щорічно приносити до держбюджету додатково 500 мільйонів євро. Причому мова йде про оподаткування такої діяльності гігантів інтернету, як онлайн-реклама, продаж особистих даних користувачів.

Стягуватися ж податки будуть безпосередньо з місцевою виручки, що в значній мірі ускладнить інтернет-концернам переказ коштів в країни з фіскальними послабленнями таким як, наприклад, в Ірландії, де для компаній ставка зафіксована на рівні 12,5%.

Варто зазначити, що наприкінці цьогорічної весни року Єврокомісією було підготовлено проект цифрового податку, який повинен стягуватися в країнах-членах ЄС. Його ініціаторами виступили Франція, Німеччина, Італія та Іспанія. Однак законопроект був заблокований в ході обговорення в Раді ЄС. Проти виступили Швеція, Данія і Ірландія.

Французький цифровий податок вважається тимчасовим заходом, і він буде діяти до тих пір, поки в Євросоюзі не вироблять єдине рішення з цього питання. Адже, як нагадав Брюно Ле Мер, з “27 країн-членів ЄС 23 держави підтримують цю ініціативу”.

А поки слідом за Францією цифровий податок на національному рівні можуть задіяти в найближчому майбутньому Італія, Іспанія, Австрія, Бельгія. Англійці вже заявили, що з 1 квітня 2020 року почнуть обкладати митом цифрові послуги.