Культиватори: види і особливості використання

Щоб обробіток земельної ділянки з важкої праці перетворилося на захоплююче хобі, обзаведіться культиватором. Причому сьогодні можна придбати так званий мотокультиватор, який не тільки підготує грунт для посіву, але і допоможе зібрати урожай.

Це універсальна садова техніка, що ефективно замінює ручну працю. Розглянемо різні види культиваторів і порівняємо їх основні характеристики.

Який культиватор краще: самому добре, а з технікою - краще!

Перше, що цікавить садівника, - які бувають культиватори. Залежно від способу обробки грунту, їх можна розділити на два класи: ручні і автоматичні (які також називають мотокультиваторами). Мотокультиватори можуть бути з електроприводом (електричні) і бензинові. Кожне таке пристосування призначене для певного виду робіт і має ряд переваг. В одному випадку не обійтися без потужного мотокультиватора, в іншому - виконати роботу зможе тільки невеликий ручний варіант. На сайті https://expert-dacha.pro/tekhnika-dlya-dachi/rejting-kultivatorov.html ви детальніше дізнаєтесь про особливості електричних і бензинових культиваторів, а також знайдете рейтинг кращих на сьогоднішній день моделей. А ми нижче розглянемо в загальних рисах основні відмінності типів цієї техніки.

Ручний культиватор - найпростіший вид дачного інструменту. З його допомогою можна розпушити землю в важкодоступних місцях (на вузьких грядках, клумбах, в теплицях, біля огорожі), не пошкодивши сусідні рослини. Основними достоїнствами таких пристосувань є:

- висока мобільність пристроїв;

- низька ціна;

- простота у використанні;

- компактність;

- відсутність необхідності в додатковому обслуговуванні.

Однак таке пристосування, хоча і спрощує ручну працю, вимагає достатніх зусиль для обробітку грунту. Тому до недоліків ручного культиватора можна віднести:

- низьку продуктивність;

- непридатність для обробки цілинних земель;

- використання на великих ділянках.

Втім, прогрес не стоїть на місці. І сьогодні без проблем  можна придбати легку і мобільну модель електричного культиватора. Явними перевагами такого вибору стануть:

- легкість конструкції;

- компактність;

- більш висока потужність і продуктивність (в порівнянні з ручним інструментом);

- робота від мережі - відсутність забруднення навколишнього середовища; простота в експлуатації і обслуговуванні.

Як і всі пристосування, дана модель має ряд властивостей, які можна віднести до недоліків. Мінусами електрокультиватори є:

- невелика глибина обробітку грунту;

- площа оброблюваної поверхні залежить від довжини електричного шнура, який може заважати під час пересування культиватора або потрапити під працюють лопаті;

- відсутність навісного обладнання.

Найбільш універсальним, але і найдорожчим пристосуванням для обробки грунту є бензиновий садовий культиватор. Він має низку незаперечних переваг, таких як:

- багатофункціональність (завдяки додатковому навісного устаткування);

- велика площа оброблюваної поверхні;

- необмежений радіус переміщення;

- висока потужність;

- можливість глибокого обробітку грунту.

На жаль, бензиновий культиватор не позбавлений і певних недоліків. До них можна віднести:

- необхідність технічного обслуговування;

- значна питома вага агрегату;

- потреба в заправці паливом.

Складно однозначно відповісти на питання: який культиватор краще. Все буде залежати від завдань, які ви плануєте вирішувати з його допомогою. Купівля ручного культиватора виправдана, якщо необхідно обробляти невеликі ділянки землі з легким грунтом. В інших випадках слід задуматися про придбання мотокультиватора, який стане гідним помічником на заміській ділянці або при обробці ландшафтів в місті.