Тонкощі вибору матеріалів для зварювання

Технологія проведення зварних робіт досить проста: зварювані елементи знаходяться досить близько один від одного, під впливом електричної дуги і різного роду зварювальних матеріалів відбувається розплавлення кромок, які з'єднуються одна з одною шляхом взаємного проникнення.

Варто зазначити, що серед використовуваних матеріалів також знаходиться спеціальний матеріал, що наплавляється елемент, який отримав назву електрод. Він під впливом електричного струму розплавляється і заповнює собою простір між заготовками. Після охолодження і формування кристалічної решітки формується зварний шов.

Матеріали для зварювання: якими вони бувають

Вибір зварювальних матеріалів - питання дуже важливе і складне, до нього слід підходити вдумливо і уважно, так як в противному випадку домогтися високоякісного з'єднання буде досить важко. Щоб не помилитися при покупці, необхідно добре орієнтуватися в даному питанні. Зокрема, продукція, необхідна для проведення зварювальних робіт, буває наступних видів:

  • електроди зі спеціальною обмазкою, використовувані для ручного дугового зварювання;
  • присадка, що представляє собою дріт певного діаметру. Вона може застосовуватися для наплавлення або зварювання;
  • різного роду електроди пластинчастого або дротяного типу, призначені для шлакового зварювання;
  • додаткові матеріали плавильного типу, які можуть бути трубчастими, суцільними або не суцільним;
  • особливий газ, в середовищі якого буде проводитися зварювання;
  • відповідна апаратура;
  • балони, в яких буде перебувати газ;
  • редуктор, що активується в разі, якщо тиск газу, що подається буде надто високим.

На сайті https://eweld.com.ua/ групи компаній «Зварювальний світ» можна по найкращій вартості придбати ці та інші якісні матеріали та обладнання для зварювання. 

Електроди і їх види

Витратні матеріали для зварювання - це, перш за все, електроди. Їх витрата значно вища в порівнянні з іншими елементами, необхідними для проведення робіт. Електроди, розраховані на ручне дугове зварювання, являють собою стрижні, обмазані спеціальним складом. Він в процесі розплавлення виділятиме газ, що захищає шов від контакту з повітрям. Варто відзначити, що шлак, що утворюється в процесі дугового зварювання ручного типу, завжди виходить на поверхню шва, не затримуючись у товщі металу, тому він не буде впливати на підсумкову якість з'єднання.

Для зварювання полімерних матеріалів використовуються спеціальні електроди неплавильного типу. Виготовляються вони з вольфраму, який прекрасно проводить через себе електричний струм. Важливою при зварюванні полімерних заготовок є їх хороша електропровідність. В іншому випадку використовувати зварювання для з'єднання таких елементів не представляється можливим.

На сьогоднішній день у продажу можна зустріти близько 80 різновидів електродів, які призначені для різних матеріалів, для певної товщини заготовки. Зокрема, використовувати занадто товсті електроди при роботі з тонкими деталями не слід, так як може утворитися так званий пропал, виправити який досить проблематично.

Зварювальні матеріали: вимоги

Промислові роботи, пов'язані зі зварювальною технологією, повинні строго відповідати всім існуючим державним стандартам. Те ж саме можна сказати по відношенню до приймання і контролю над зварювальними матеріалами. Кожен з них повинен мати необхідний сертифікат, де буде міститися наступна інформація:

  • клеймо виробника або логотип підприємства, яке випустило цю продукцію;
  • всі необхідні умовні цифрові і буквені позначення, які будуть повідомляти марку і тип продукції;
  • номер партії і зміни, що випустила виріб;
  • хімічний склад обмазки та сплаву, з якого зроблений електрод, опис матеріалів, з якими дозволено працювати з його допомогою;
  • всі механічні властивості отриманого в кінцевому підсумку зварного з'єднання;
  • маса продукції.