Типові помилки при розробці сайту

Є сайти, які популярні (і прибуткові), як процвітаючий супермаркет в центрі міста, а є сайти, які нагадують занедбаний магазин на дорозі. І це не якась випадкова лотерея - шанси на успіх для сайту безпосередньо пов'язані з тим, наскільки добре він буде розроблений, яка буде підтримка і просування.

Часто найкращий спосіб дізнатися, що добре працює - це подивитися що не працює. Є багато розробників сайтів. Але щоб зробити такий сайт, який буде відповідати вашим потребам, потрібні справжні професіонали, і таких ви знайдете на https://attico.dp.ua/, студія ATTICO пропонує найвищої якості функціональні веб-проекти для малого і середнього бізнесу 

На жаль, в процесі створення інтернет-проекту допускаються ряд помилок, як з боку розробника, так і з боку замовника. Розглянемо найтиповіші з них

Помилка 1: Відсутність планування.

Сайт без чітко визначеної маркетингової мети буде давати, в кращому випадку, посередні результати.
Перш ніж почати розробку сайту - ви повинні розглянути такі питання, як:

  • Хто є вашою цільовою аудиторією?
  • Яка основна мета вашого сайту, а які додаткові цілі?
  • Як сайт буде генерувати гроші для вашого бізнесу?
  • Яких дій на сайті ви хочете від відвідувачів?

Кожна сторінка вашого сайту повинна мати чітко визначені цілі. І повинна бути побудована так, щоб направляти відвідувачів прийняти бажану дію. При цьому не обмежуйтеся відповіддю «мета сайту - продажу». Подумайте глибше - «Як зараз відсутність сайту заважає збільшити продажі? І як поява сайту допоможе в збільшенні продажів?»

Помилка 2: Звернення до найдешевшого розробника.

Ми всі чули приказку «Ви отримуєте те, за що ви платите». Хоча це не завжди вірно 100%, це досить хороше правило. Якщо розробник дешевий, швидше за все, є якась причина - його навички, ймовірно, недостатньо хороші. По крайней мере, навряд чи він приділить багато уваги виконанню ваших завдань.

І, продовжуючи тему дешевизни - не обманюйте себе, використовуючи дешеві (або безкоштовні) «конструктори сайтів». Здавалося б - це привабливий варіант, але, врешті-решт, виникнуть проблеми з точки зору гнучкості і функціональності.

Помилка 3: Неправильний вибір системи управління сайтом.

Якщо вам пропонують зробити сайт без системи управління контентом (CMS), забудьте про нього. Ви будете завжди залежати від вашого веб-розробника, щоб зробити оновлення. Це означає, що ви будете чекати, коли у нього буде час для вас, навіть якщо потрібно змінити кілька слів. Не кажучи вже про те, в яку суму в кінцевому рахунку ці роботи обійдуться вам протягом довгого часу.

Також, якщо ви розглядаєте малопоширені CMS (включаючи «конструктори сайтів»), то подумайте. Вони можуть виглядати добре зараз, але, наскільки активно будуть розвиватися? Як швидко виправляються помилки? Наскільки ви зможете змінювати сайт? Хто допоможе вам, якщо виникнуть питання?

Що вам дійсно потрібно, так це сайт на основі однієї з поширених CMS (комерційної або безкоштовної). Вони завжди будуть оновлюватися з новими можливостями і виправленнями. Існують сотні, якщо не тисячі модулів, які можуть бути підключені на ваш сайт.

Такі системи також мають активне співтовариство користувачів, які можуть допомогти вам. Створюючи свої модулі - ці системи можна налаштовувати під ваші конкретні потреби.

Помилка 4: Забувати про інтеграцію.

Ніема сайту-острова. Або, принаймні, не повинно бути. Якщо ви серйозно налаштовані на отримання клієнтів через інтернет - швидше за все, у вас є сторінка на Facebook, Twitter, e-mail розсилка та інші способи контакту з клієнтами. Постарайтеся пов'язати все це разом, і заохочувати відвідувачів з одного джерела, щоб вони підписалися б і на інший (наприклад, щоб відвідувач з пошуку - підписався б на розсилку).

Помилка 5: Використання невідповідного шаблону.

Класична помилка початківців - коли вибирають найкрасивіший шаблон, який тільки вдається знайти (або, навпаки - найперший шаблон, який відповідає бізнесу).
Чому це помилка? Тому що не всі шаблони були побудовані однаково. Чим краще шаблон, тим більше в ньому додаткових функцій по його настройці. І вони не очевидні, якщо просто подивитися на скріншот шаблону. Насправді, як правило, набагато легше змінити зовнішній вигляд теми, ніж підібрати необхідні функції.

Так що при виборі шаблону - не просто дивіться, як він виглядає, а подивіться, що вам потрібно від нього і що він може зробити для вас

Помилка 6: Ставитися до сайту як до чогось незмінного.

Це, напевно, найбільша помилка. Пішли в минуле ті дні, коли ви могли б зробити статичний сайт-візитку для вашого бізнесу, і очікувати, коли він приведе клієнтів для вас. Зараз люди хочуть знати - хто ви і чому вам можна довіряти, перш ніж вони куплять щось у вас.

Хорошим способом для досягнення цієї мети є регулярне оновлення контенту сайту. Це показує, що ви тримаєте свої знання в актуальному стані. А відповіді на коментарі - підтверджують, що ви дбаєте про ваших відвідувачів, і, отже, і про ваших клієнтів. Не кажучи вже, що пошукові системи підвищують позиції тих сайтів, які регулярно розміщують нову інформацію і взаємодіють з відвідувачами.

Помилка 7: Очікування того, що відвідувачі прийдуть самі.

Навіть найкращий сайт не гарантує вам потік доходів. Вам потрібно просувати сайт, щоб постійно залучати нових відвідувачів, а також активно взаємодіяти з ними, щоб вони регулярно відвідували його.