Китай інвестує $ 17 млрд. в водневі автомобілі

На сьогоднішній день Китай володіє найбільшим автомобільним ринком в світі на альтернативному паливі: Піднебесна вже витратила мільярди доларів на екологічний електротранспорт. Зараз влада країни вирішила прислухатися до думки Вань Гана, "батька китайських електрокарів", і тому готує аналогічні заходи підтримки для машин на водневому паливі.

Згідно з прийнятою постановою, китайські інвестиції в водневий сектор автотранспорту до 2023 року складуть більше 17 млрд. доларів. За рахунок цих коштів планується налагодити масштабне виробництво паливних елементів, звести мережу високотехнологічних АЗС, створити підприємства з виробництва водневих автомобілів, а також довести до розуму держпрограму субсидування такого роду транспортних засобів.

На даний момент водневі автомобілі субсидуються таким чином, як і електротранспорт. Судячи з того ж плану, вже в наступному році в Китаї з конвеєра зійде 5 тис водневих автомобілів, до 2025 року їх кількість становитиме як мінімум 50 тис, а до 2030 року їх число повинне досягти 1 млн.

До речі, якісні запчасти для иномарок ви можете купити в компанії ТЕХКОМ. 

Варто зазначити, що в уряді Китаю обговорюється продовження програми держпідтримки виробників електромобілів, що минає в кінці 2020 року. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Державна програма підтримки виробників автомобілів на нових джерелах енергії (включаючи електромобілі і автомобілі на водневому паливі) діє в Китаї з 2009 року. Спочатку уряд відшкодовував виробникам таких автомобілів до 60 тисяч юанів ($ 8500.) за кожний проданий транспортний засіб, пізніше максимальна сума субсидій за кожен автомобіль була знижена до 25 тисяч юанів ($ 3550).

Ці та інші заходи підтримки допомогли Китаю стати найбільшим ринком автомобілів на альтернативних видах палива. У липні 2019 року субсидії були значно скорочені, що призвело до зниження виробництва і поставок електромобілів.

За даними видання, в уряді КНР обговорюється можливість продовження програми підтримки виробників, проте остаточне рішення ще не прийнято. Позитивне рішення допоможе не тільки місцевим виробникам електромобілів, включаючи BYD, BAIC BluePark, New Energy Techology і NIO Inc, а й іноземним компаніям з виробничими майданчиками в Китаї.