Правила догляду за рибальською котушкою

На сьогоднішній день ціни на якісні рибальські котушки досить пристойні, тому потрібно намагатися продовжити їх термін експлуатації. На жаль, багато рибалок не здійснюють своєчасний догляд за своїми котушками. Тому вони мають невеликий термін експлуатації.

Рибальська котушка - це, в тій чи іншій мірі, техніка, а саме механіка. Як і будь-який механізм, цей аксесуар вимагає певного догляду і якщо цим знехтувати, то котушка для рибалки навіть найвищої якості, придбана в інтернет-магазині bitetime.com.ua швидко прийде в непридатність, що відповідно призведе до фінансових втрат. Щоб цього уникнути, досвідчені рибалки діляться декількома корисними лайфхаками щодо правильного догляду за цим механізмом.

Перевезення і зберігання спінінгових котушок

Рибальська котушка - це досить крихкий механізм, тому її перевезення повинно здійснюватися в жорсткій упаковці. Такою упаковкою може послужити тубус або спеціальний, твердий чохол з м'яким дном, чи чохол з товстими м'якими стінками. Зазвичай чохли для котушок робляться з неопрену або пластика, який обшитий тканиною. Простий тряпочний чохол не годиться для безпечного транспортування рибальської котушки. Він не захищений від здавлювання та інших механічних впливів. Якщо спеціального чохла у Вас немає, то можна використовувати будь-яку пластикову коробку, попередньо обклеївши її поролоном. Наприклад, це може бути пластикова коробка з-під аптечки.

Ще одним важливим правилом є той факт, що рибальська котушка повинна використовуватися тільки для намотування волосіні. При вивудженні великої риби намагайтеся більше працювати вудилищем, а котушкою тільки підмотувати слабину волосіні. Якщо Ви часто рибалите в складних місцях, в траві або заболоченій місцевості, то краще використовуйте мультіплікаторну котушку для форсованого вивудження риби. Перед початком риболовлі, обов'язково варто перевірити роботу ролика, що укладає волосінь і налаштувати фрикціон. Так звана "плетінка" дуже швидко пропилює ролик при неправильній його роботі, тому варто звернути особливу увагу на роботу ролика.

Ніколи не залишайте рибальську котушку під дощем, не кидайте у воду і не ставте на пісок. Якщо котушка все-таки побувала в воді, то бажано її не використовувати і по можливості замінити на іншу. По приїзду з риболовлі обов'язково проведіть технічне обслуговування мокрої котушки у майстра або, при володінні відповідними навичками, проведіть технічний огляд самі, але про це трохи нижче.

Після риболовлі ніколи не залишайте котушку в сумці, її обов'язково потрібно просушити в теплому, провітрюваному приміщенні, а також необхідно обов'язково послабити фрикціон, щоб в подальшому він правильно і плавно працював. 

Повне обслуговування безинерційної рибальської котушки

Для профілактики котушки після рибальського сезону вам необхідно підготувати наступні інструменти: плоскогубці, пензлик середньої твердості, балончик зі стисненим повітрям або компресор, ключ на 10 і 12, бензин, викрутка, машинне масло в шприці або спеціальне масло для котушок.

  • Перед розбором котушки необхідно почистити її, для зручності знімаємо ручку, шпулі. Пензликом чистимо пісок і візуальні забруднення. Далі протираємо котушки ганчіркою, ті самі дії робимо з шпулями і ручкою.
  • Далі розкручуємо гайки. Після цього можна зняти ротор і почистити його. Після цього розкручуємо корпус котушки, щоб дістатися до основного механізму.
  • Після зняття кришки ми бачимо основну шестерінку, яка є у кожній котушки. Перед зняттям шестерінки слід врахувати один дуже важливий момент. Якщо передавальне число шестерінки ціле, наприклад 5 до 1, то необхідно взяти водостійкий маркер і позначити то місце, де основна шестерінка з'єднується з пальчиковою. Якщо зняти шестерінки і не помітити, то після збірки і подальшого використання можуть з'явитися сторонні скрипи, скрегіт загалом, як кажуть рибалки - катушка почне "гарчати" і швидко зламається. Якщо передавальне число шестерінки дробове, к приклад 5.5 до 1, то позначати місце стику шестерень немає потреби.
  • Далі потрібно почистити шток або стержень, який фіксує шпулі. Розкручувати необхідно гайки і витягувати шток. Прочищати його ганчіркою з бензином.
  • Після знімаємо основну шестерінку, залишилася маленька шестерінки і пальчикові.
  • Знімаємо підшипник. Якщо він закритого типу, то бруд у нього потрапити не повинен, якщо відкритого типу, то треба прочищати і змащувати.
  • Після зняття всіх деталей, необхідно взяти якусь банку і налити в неї бензин, покласти всі деталі, забруднені відпрацьованою змазклю. Невеличку кількість часу даємо деталям відмокнути в бензині.
  • Дістаємо деталі, сушимо, чистимо і приступайте до збірки. Складання производим в зворотній послідовності.
  • При складання котушки, змащувати всі деталі і шестерінки безпосередньо в місцях тертя. Ролик, який намотується волосінь необхідно чистити після двох-трьох виходів на рибалку.

На цьому повна профілактика рибальської котушки закінчена. Сподіваємося наші поради допоможуть вам правильно користуватися рибальським обладнанням і воно прослужить вам довгі роки.