У MIT створений ШІ-мозок розумного будинку, здатний розпізнавати кожного з мешканців

Системі для ідентифікації людини не потрібна наявність смартфона у нього в руках. Штучний інтелект (ШІ) працює як детектив, обчислюючи мешканця за сигналами Wi-Fi і розкиданим по дому гаджетам.

Розробка системи, здатної пізнавати господарів і самонастроюватися відповідно до їх уподобань, зробить революцію в розвитку технологій розумного будинку. Наприклад, коли член сім'ї зайде в кімнату, такий алгоритм встановить комфортну саме для цієї людини температуру і перемкне телевізор на її улюблений канал.

Поки штучному інтелекту до такої кмітливості дуже далеко. Для початку необхідно, щоб ШІ просто дізнавався, хто саме з мешканців будинку увійшов в ту чи іншу кімнату. Деякі розробки здатні ідентифікувати людей за їхніми мобільними пристроями, але це ненадійна технологія, адже вдома люди рідко носять смартфон з собою. Кардинально інший підхід запропонували дослідники з Массачусетського технологічного інституту: вони створили систему, яка впізнає господарів, навіть якщо у них в руках немає смартфона, пише сайт MIT.

Технологія, яка отримала назву Duet, нагадує сюжет фантастичного фільму. Спочатку ШІ локалізує когось із мешканців по відбитим від його тіла сигналам Wi-Fi. Далі алгоритм працює, як справжній детектив. Він визначає мобільні пристрої (наприклад, смартфон або розумні годинники), що знаходяться поблизу від цієї людини, і перевіряє, хто останній користувався ними. Так штучний розум обчислює конкретну людину.

Експерименти в двокімнатній квартирі за участю 4 чоловік показали, що система може визначати людей з 96-процентною точністю. Під час експерименту з офісним приміщенням, яким переміщувалися 9 співробітників, результати були лише трохи гірше - 94%.

Головна мета розробників - зробити розумні будинки ще більш розумними і змусити їх реагувати на бажання людей без їх голосових команд. При цьому Duet можна використовувати і для розпізнавання зловмисників. А якщо поєднати систему з медичними додатками, вона збере інформацію, корисну для профілактики і лікування різних хвороб.

Дослідники підкреслюють, що для роботи системи їй буде потрібна згода користувача на ідентифікацію та відстеження. Вони планують розробити додаток, за допомогою якого в будь-який момент можна буде дати або забрати таку згоду.

Если вам требуется надежная современная сигнализация для дома, офиса, гаража, склада, дачи по ссылке вы найдете выгодные предложения от интернет-магазина S.K.Di. Гарантия качества, индивидуальный подход, сервисное обслуживание, консультационная помощь.  Также на сайте skdi.com.ua вы узнаете обо всех особенностях и преимуществах установки автономной сигнализации.