Віртуальна реальність - збагачуємо життя новими захоплюючими емоціями!

Віртуальна реальність більше, ніж щось з розряду наукової фантастики. Тепер це - частина нашого життя. Індустрія відеоігор і додатків для окулярів віртуальної реальності на кшталт Oculus Rift і HTC Vive стрімко розвивається. Однак подібна технологія здатна змінити не тільки світ відеоігор, але навіть майбутнє людства.

Що це?

Віртуальна реальність - штучно створений світ, в який користувач занурюється за допомогою спеціальних гаджетів. Крім вже відомих VR-окулярів, для цього можна використовувати шолом, спеціальні екрани або навіть пристрій, що проектує зображення прямо на сітківку ока.

У комплекті з окулярами або шоломами використовуються контролери, що дозволяють взаємодіяти з віртуальним світом. Для повноцінного занурення у віртуальність існують навіть спеціально обладнані кімнати, в яких можна не тільки побачити і почути віртуальний світ, а ще й понюхати і помацати.

Неможливе можливо!

Віртуальна реальність не просто демонструє користувачеві якусь сцену, а дозволяє бути частиною того, що відбувається. Можна побачити речі з зовсім іншого боку, відчути себе іншою людиною (і не тільки) або покращеною версією самого себе. І це вже успішно працює в іграх. У цьому можна переконатися, відвідавши у Києві клуб VR INN, де ви зможете хоч на деякий час відійти від рутинної повсякденної реальності, повністю занурившись у фантастичний захоплюючий світ віртуальної реальності. Саме тут ви зможете отримати справжню насолоду від своїх улюблених ігр, ставши повноправним їх персонажем.

Але система віртуальної реальності також може в корені змінити систему освіти. Діти будуть не просто вчити історію, а стануть її частиною, опинившись в ролі реальної історичної особистості. Замість того, щоб читати про археологію, вони займуться віртуальними розкопками. У медицині ця технологія вже зараз використовується для навчання лікарів, які проводять у віртуальному світі операції, практично ідентичні реальним.

Нові емоції

Ще одна перевага віртуальної реальності в тому, що вона дозволяє отримати більший спектр емоцій, ніж при використанні звичайних плоских екранів. Коли граєш в ігри на стандартному моніторі або телевізорі, важко асоціювати себе з героєм гри і відчувати відповідальність за свої вчинки.

Використовуючи окуляри віртуальної реальності, гравець стає частиною відеоігри, він несе відповідальність за свої вчинки і співпереживає персонажам. Відмінний приклад - гри в жанрі хоррор і яскрава емоційна реакція гравців на те, що відбувається. Ігрова індустрія в наші дні досягла небувалих висот, а з використанням VR-технологій вона зможе досягти ще більшого.

Комунікації

Віртуальна реальність здатна вивести на новий рівень зв'язок між гравцями завдяки «асинхронному геймплею». Його суть полягає в наступному: кожен гравець володіє унікальною інформацією і повинен ділитися нею з іншими, щоб досягти спільної мети. Уяви собі команду гравців, що використовують окуляри віртуальної реальності для проходження гри-головоломки. Тільки один з них бачить її розв'язання і повинен координувати роботу членів команди, щоб пройти рівень.

І це далеко не всі можливості, які віртуальна реальність може дати користувачам для спілкування один з одним. Вже зараз існують соціальні мережі в форматі відеоігор на кшталт Second Life, які в симбіозі з VR дозволять людям буквально жити в іншому світі.