Сухі корми для домашніх тварин: переваги і застереження

Непросто в домашніх умовах підготовити для вашої улюбленої кицьки чи песика збалансований поживний харчовий раціон, адже самого знання їх потреб замало, необхідно ще й вчасно подати тварині їх улюблені смаколики, у більшості випадки затративши багато часу і зусиль.

Сухий корм - найбільш популярний і затребуваний серед власників кішок і собак вид продукту. Такий корм дуже зручний у використанні, містить весь список необхідних для організму речовин, збагачений вітамінними комплексами і мінералами. Крім цього, гранульований продукт просто незамінний під час подорожі, він дуже легкий і не займає багато місця. У зоомагазині Petko можна знайти безліч марок сухих кормів, зокрема грандорф корм для собак, що відрізняються за властивостями, складом і ціною.

У нашій статті ми докладніше розглянемо цей продукт, його переваги та недоліки.

Переваги

Для початку поговоримо про плюси використання сухого корму для тварин.

1. В якості першої переваги власники домашніх котів відзначають зручність. Їжу в такому варіанті зберігати дуже просто. Для зберігання можна використовувати будь-який зручний контейнер. Також можна залишити продукт в заводській упаковці. Пластикова тара, яка знайдеться в кожному будинку, підійде чудово.

Окремо варто відзначити тривалий термін придатності продукції і зручне використання. Щоб нагодувати пухнастого улюбленця, досить відкрити упаковку і насипати потрібну кількість їжі в миску.

2. Виробники, що пропонують продукцію вищої якості, виготовляють корми зі збалансованим складом. В першу чергу таким якістю володіє товар преміум-класу. Грамотно підібрані компоненти і речовини необхідні для відмінного здоров'я і гарного самопочуття вихованця.

Без використання готових кормів власникам тварин доводиться самостійно складати меню, враховуючи особливості конкретної породи і корисні якості кожного окремого продукту. Торгові компанії пропонують їжу для різних вікових груп, з огляду на особливості розвитку на кожній стадії.

3. Якщо ви власник породистої кішки чи пса, вас обов'язково зацікавить корм для конкретної породи. Самостійно підібрати і розрахувати меню для конкретного виду дуже складно. Виробники вже зробили це за вас і врахували особливості кожної породи. При виготовленні їжі враховуються схильність до хвороб, смакові переваги вихованця, необхідність в тих чи інших речовинах і багато іншого.

4. Окремо варто відзначити лікувальні корми, які допомагають відновитися тваринам після операцій або хвороб. У їх складі є спеціальні компоненти, спрямовані на поліпшення стану організму. Також у продажу ви знайдете суміші для вагітних і годуючих особин.

5. Наступна перевага - абразивні властивості гранул твердого корму. Така їжа сприяє очищенню зубів від нальоту. Однак навіть при регулярному використанні сухих кормів необхідно чистити зуби вихованцям. На жаль, деякі власники нехтують цим обов'язком.

6. У складі продукту є таурин. Це особливий компонент, який є обов'язковим для здоров'я тварини. Даний елемент необхідний для:

  • підтримки відмінної зору тварини;
  • профілактики хвороб серця;
  • участі в процесах травлення (речовина допомагає переварюванню і засвоєнню жиру в тонкій кишці);
  • стабілізації роботи нервової системи.

Таурин міститься в рибі, яловичині і морепродуктах. Якщо така їжа потрапляє в раціон кота рідко або зовсім відсутня, сухі корми допоможуть впоратися з проблемою нестачі таурину.

Недоліки і застереження

Незважаючи на очевидні переваги такого харчування, є у нього і ряд певних недоліків. Перший недолік пов'язаний з особливостями текстури самого корму. Якщо ви регулярно годуєте свого вихованця сухою їжею, рекомендується давати йому більше води. Вона обов'язково повинна бути чистою. Здавалося б, якщо давати тварині достатню кількість вологи, то проблеми не буде, проте, більшість котів дуже мало п'ють.

Фахівці рекомендують стежити за тим, скільки води вживає вихованець. Якщо кіт чи пес майже не п'є, то бажано скоротити кількість сухого корму до мінімуму або зовсім відмовитися від нього. Деякі ветеринари вважають, що не можна годувати тварину лише сухими сумішами. Рекомендується комбінувати харчування, поєднуючи вологі і сухі корми. Більшість торгових марок використовують хімічні компоненти у виробництві продукту. Вони необхідні для того, щоб їжа довго зберігалася і мала особливий смак. Як правило, такі добавки входять в склади низької якості. Такий корм шкідливий для кішок. Варто зазначити, що такий недолік можуть мати і вологі корми.

На думку багатьох фахівців, постійне годування сухими кормами може стати причиною захворювання шлунково-кишкового тракту. Також вихованця можуть мучити такі недуги:

  • гастрит;
  • виразка;
  • непрохідність кишечника;
  • біль в шлунку.

Цей недолік є індивідуальним і залежить від особливостей організму кожного вихованця. Одні можуть постійно харчуватися сухими кормами і відчувати себе чудово, інші починають відчувати дискомфорт після декількох днів годування. Тому слід уважно стежити за здоров'ям тварини і фіксувати негативні зміни в його самопочутті.