Чому потрібно регулярно перевіряти свою кредитну історію

Питання навіщо перевіряти кредитну історію потенційного кредитоотримувачf звучить безглуздо, і тим не менш, величезна кількість українців час від часу ним задаються. Спробуємо розібратися, чим викликана потреба в її перевірці окремо взятого громадянина.

Цілі перевірки

З одного боку логіка людей зрозуміла. Мені це не цікаво, нехай історію перевіряє кредитор. Але подивимося на цю проблему з іншого боку. Припустимо, людина хоче оформити іпотеку, подає заяву-анкету і отримує відмову, причому без пояснення причини відхилення заявки. Після таких ось нібито необґрунтованих відмов на форумах в інтернеті з'являються гнівні відгуки скривджених позичальників, які всіляко намагаються зіпсувати репутацію тієї або іншої кредитної організації. При цьому багато хто скаржиться на те, що кредитор відмовляється пояснювати причину відхилення заявки, в той час як в дійсності саме погана кредитна історія стає перепоною для оформлення кредиту.

З огляду на те, що основним критерієм при розгляді кандидатури позичальника є рівень його платоспроможності, причину слід шукати в минулому. А так як банк не зобов'язаний звітувати перед кожним клієнтом, доводиться аналізувати ситуацію самостійно. Отже, дохід є, величина його достатня, сума кредиту не така вже й велика, є навіть можливість залучити співпозичальника або поручителя, вік працездатний, є громадянство і прописка, але банк чомусь відмовляє. В таких обставинах перешкодою при оформленні іпотеки може стати зіпсована кредитна історія і як наслідок ненадійність потенційного позичальника.

Повернемо час назад і проаналізуємо, що міг змінити клієнт перед подачею заявки.

Чи можна поліпшити історію

Ні для кого не секрет, що більшість людей з легкістю забувають свої помилки і намагаються до них не повертатися, проте, будь-який необдуманий крок в минулому може спричинити серйозні наслідки в майбутньому. Можливо, коли-то громадянин брав кредит або переводив у готівку кредитні карти, колись нав'язувані кредитними організаціями, і результатом подібних дій був винесений судом наказ про стягнення заборгованості. У свою чергу пристави і колектори не змогли знайти ушлого кредитоотримувача і спустили ситуацію на гальмах. Благо, що і у тих, і у інших є така можливість. Але факт залишається фактом. Навіть якщо банк з часом списав борг, кредитна історія клієнта безнадійно зіпсована.

Щоб поправити свою репутацію, фахівці в сфері кредитування радять завчасно перевірити кредитну історію і по можливості внести в неї корективи, наприклад, наступним чином:

  • Якщо дозволяє фінансовий стан, можна перед оформленням великої позики взяти і вчасно повернути пару невеликих кредитів, наприклад, споживчих, що надаються на будь-які цілі.
  • Якщо в історії міститься інформація про неповернення позичених коштів, а в дійсності кредит погашений, позичальнику слід звернутися в БКІ з заявою про виправлення даних.

Чому може перешкодити погана кредитна історія 

В першу чергу хороша репутація потрібна самій людині і тільки тоді, коли та звертається із заявкою на видачу позики, кредитною історією починає цікавитися банк. В ході перевірки історії видачі і погашення кредитів можуть розкритися такі факти, як:

  • Ухилення позичальника від виконання кредитних зобов'язань, в тому числі навмисне. Якщо який-небудь з кредитів так і залишився непогашеним, це стає очевидним.
  • Зниження рівня платоспроможності. Даний факт можна встановити, якщо на момент перевірки є діючі кредити з простроченими платежами.
  • Недостатня поінформованість клієнта щодо покладених на нього зобов'язань. В даному випадку мається на увазі овердрафт. Це поняття застосовне як до зарплатних, так і до будь-яких дебетових картк, а передбачає воно наступне: клієнт оформляє карту і, сам того не знаючи, погоджується на послугу «овердрафт», що означає надання певного ліміту при мінусовому балансі. Припустимо, зарплатний клієнт банку робить покупку, але залишку по карті недостатньо для її оплати. У цьому випадку автоматично надається недостатня сума, яка згодом списується при черговому поповненні зарплатного рахунку. Якщо карта не поповнюється в установлений кредитором термін, у її власника утворюється заборгованість.
  • Наявність у громадянина неіснуючих кредитів. Подібні ситуації виникають після того, як особисті дані потрапляють до рук сторонніх людей або шахраїв, наприклад, коли людина втрачає паспорт.

Крім того, внаслідок пред'явлення окремими роботодавцями підвищених вимог до претендентів, зіпсована кредитна історія може перешкодити при працевлаштуванні в солідну фірму. Це нераспространенное явище, однак, ймовірність того, що роботодавець перевірить історію, існує.


На сайті lender.com.ua ви дізнаєтесь багато корисної інформації про кредити під заставу нерухомості, чи авто, кредитну історію і про способи її покращення, а також де можна в Маріуполі вигідно і швидко взяти грошову позику.