Capsula Mundi: як після смерті людину перетворити в дерево, а цвинтар - в ліс

Великий Платон був упевнений, що душа здатна еволюціонувати. Спочатку вона вселяється в людину. Якщо та веде розгульний спосіб життя, то в наступних циклі стане віслюком. Неприборкані і несправедливі перетворяться на вовків і яструбів. А тим, хто слідує умовностям, уготовано літати бджолами і повзати мурахами.

Компания VELES предлагает качественные ритуальные услуги в Киеве. Опытный чуткий персонал возет на себя все заботы по организации похорон, в том числе юридическое оформление, уход за могилами, поиску транспорта, зала прощания, и решение других вопросов, связаных с похоронами.  

Змінюючись, душа знову може вселитися в людину. Саме тоді їй представиться можливість здобути свободу і повернутися до себе «на батьківщину» - на небеса. Але це станеться тільки в одному випадку, якщо її «власник» вибере фах філософа і отримає вищі наукові знання.

Італійський тандем дизайнерів Анна Сітеллі (Anna Citelli) і Рауль бретцель (Raoul Bretzel) пропонують абсолютно свіжий, сучасний погляд на реінкарнацію людини після її смерті. Їх спільний проект Capsula Mundi, назву якого можна перевести як «похоронний мішок» - це спроба повернути homo sapiens до першовитоків, в лоно природи-матері.

Італійці рекомендують назавжди забути про величезні кладовища з гранітними плитами і масивними пам'ятниками. Для похорону вони придумали спеціальну капсулу. Вона створена у формі яйця, і це тонкий натяк на одвічну суперечку, що виникла раніше: яйце чи курка.

Розмір об'єкта - 150х90 сантиметрів. Всередині він порожній. Власне туди і передбачається поміщати тіло покійного. Воно буде знаходитися в положенні ембріона. Сам контейнер виготовлений з матеріалу нового покоління - Starch Plastic. На дотик він нагадує пластмасу. А насправді в його основі переважно натуральні компоненти: білок зернових рослин і крохмаль.

У грунті така капсула поступово розчиняється. Мікроорганізми, які з'являться в результаті процесу розпаду, будуть живити дерево, посаджене на місці закладення Capsula Mundi. Ось вам і ще один своєрідний посил, на цей раз до відродження душі - людська сутність перетворюється в рослину. Яким вона буде, липою, сосною, тополею, ялинкою або просто солідним кактусом, - вирішать родичі покійного. Таблички на стовбурі про те, хто покоїться тут, не передбачено.

Анна Сітеллі і Рауль Бретцель вважають, що таким незвичним способом можна виховати толерантність і любов до кожного дерева в окремо і природі в цілому. Згодом в районі закладення капсул може вирости цілий зелений парк і навіть ліс. Італійці кажуть:

"Історія, як народився цей проект, - дуже кумедна. Кілька років тому ми брали участь в конкурсі по дизайну меблів. Довго думали, чим би здивувати журі, а заодно і публіку. Не один день гаряче сперечалися. Capsula Mundi здалася нам чудовим вибором. Такого до нас точно ніхто не показував. Багато хто запитує нас: як ми ставимося до смерті. Ми вважаємо, що це природний процес. Перехід з одного виміру в інший. Ось тому капсула і має витягнуту форму. Вона схожа не тільки на яйце, а й на насіння, з якого зароджується нове життя."