Поради по підготовці стін до штукатурки

Оштукатурювання стін - важливий етап оздоблювальних робіт, від якого залежить якість і довговічність всієї чистової обробки.

Довірити його виконання професіоналам, або виконати своїми силами, залежить від фінансових можливостей, вільного часу і бажання освоювати тонкощі технології подібної роботи. Таке вміння стане в нагоді в подальшому як при ремонті міської квартири, так і в заміському будинку.

Звичайно, хороший професійний інструмент, зокрема пістолет для штукатурки, який можна придбати на https://mixtools.com.ua/pistolety-dlya-shtukaturki/ сутєво спростить цю роботу.

Втім сьогодні ми поговоримо про підготовчий етап, а саме - підготовку стін.    

Обштукатурювані поверхні повинні бути очищені від старої обробки, бруду, масляних плям і кіптяви. Від якості підготовки стін до оштукатурювання залежить довговічність і якість штукатурного шару.

Підготовка цегляних стін

Оштукатурені цегляні стіни очищаємо від старої штукатурки за допомогою шпателя. Щоб стара обробка краще знімалася, поверхню попередньо зволожимо і простукуючи молотком по ручці шпателя, відокремлюємо шари штукатурки від стіни. Очищену цегляну стіну обробляємо шліфувальною машиною або металевою щіткою. Очищаємо і поглиблюємо шви між цеглинами на п'ять - десять міліметрів, для кращого зчеплення штукатурки зі стіною. На гладких облицювальних цеглинах робимо насічки за допомогою молотка і зубила.

Наявні на поверхні тріщини розшиваємо, очищаємо від пилу і обробляємо грунтовкою. Після висихання грунту всі пошкодження і дефекти закрити цементним або гіпсовим розчином урівень зі стіною.

Вузькі і неглибокі тріщини можна закрити силіконовим герметиком. Широкі і глибокі тріщини заповнюємо монтажною піною, зрізавши її надлишки після схоплювання піни.

Стіну покриваємо за два рази ґрунтовкою глибокого проникнення. Другий шар наносимо після повного висихання першого.

Подготовка бетонних стін

Бетонні стіни перед оштукатурюванням необхідно очистити від старої обробки і зробити глибокі насічки. Насічки можна зробити болгаркою з алмазним кругом, перфоратором з насадкою-лопаткою або вручну, молотком і зубилом. Вони повинні бути глибиною не менше ніж три міліметри. На одному квадратному метрі робимо не менше двохсот насічок.

Для кращого зчеплення поверхню обробити ґрунтовкою «Бетоноконтакт». При необхідності нанесення товстого шару штукатурки, на поверхні дюбелями кріпимо армуючої сітки.

Рівні стіни, які не потребують нанесення товстого шару штукатурки, можна покрити ґрунтовкою глибокого проникнення з додаванням кварцового піску дрібної фракції.

Підготовка дерев'яних стін

Дерев'яні поверхні очищаємо від оздоблювальних матеріалів, штукатурки і дранки. Для штукатурення дерев'яних стін застосовуємо дерев'яну дранку або сітку рабицю.

Дранка виготовляється з дерев'яних рейок, товщиною 4-6 мм, шириною 15-20 міліметрів. Один шар рейок прибивається до стіни під кутом 45 градусів, по відношенню до підлоги, з кроком 50 міліметрів. Другий шар дранки прибивається під таким же кутом, з нахилом в іншу сторону. Для штукатурення великих обсягів краще купувати готові грати в вигляді щитів.

Дерев'яну дранку перед оштукатурюванням так само обробляємо антисептичними складами.