Експерти розповіли про найкорисніший спосіб приготування кави

Кава - найпопулярніший напій у світі. Кавомани по всьому світу знають, що немає напою кращого, ніж кава. Її бездоганний аромат і насичений смак моментально піднімають настрій, заряджають бадьорістю і роблять трохи щасливішими. Щодня людство випиває 400 мільйонів чашок цього напою!

Колд брю, пуровер, френч-прес або еспрессо-машина - всі ці способи приготування кави позначаються на її смаку і міцності, але чи впливає спосіб заварювання на корисність напою? Іншими словами, чи існує спосіб заварювання кави, найбільш корисний для здоров'я? 

Про це ми сьогодні і поговоримо, але смак, насамперед, залежить від самої кави, її потрібно купувати у перевірених місцях, а тому хочеться порекомендувати компанію Euro-Opt, на сайті https://euro-opt.shop/new-products можна по найкращій вартості придбати каву, і інші якісні продукти харчування з Європи від відомих виробників.

Який спосіб заварювання кави найбільш корисний

Щоб відповісти на це питання, варто розглянути два основні чинники - потенційну токсичність матеріалу ємності і те, як впливає спосіб заварювання на самі кавові зерна. Що стосується першого фактора, експерти рекомендують френч-прес або пуровер (при цій технології на мелену каву, що знаходиться у паперовому фільтрі подається гаряча вода), оскільки заварювання відбувається в посуді, виконаному повністю зі скла або нержавіючої сталі.

Френч-прес і пуровер кращі також і з точки зору другого чинника: «Сітчастий фільтр з нержавіючої сталі на френч-пресі і відкритий спосіб пуровер сприяють виділенню ефірних масел кави, що не тільки покращує її аромат, але і зберігає поліфеноли, що володіють протираковими властивостями» , - пояснює Дейв Еспрі, який зробив революцію в світі кави зі своїм винаходом латте bulletpfoof ( «бронебійної кави», в яку додаються жири).

У решти способів заварювання кави є й інші недоліки. «Ваші улюблені капсульні і порційні кавомашини менш кращі через упаковки капсул і небезпеки зростання цвілі в самій машині при недостатньо регулярному і ретельному очищенні», - говорить Коул.

Наявні в оліях дітерпени сприяють підвищенню рівня як LDL-холестерину, так і холестерину в цілому, але дослідження також показали, що саме з дітерпенами пов'язані багато корисних властивостей кави, в тому числі його здатність боротися з онкологією.

Як капсульні, так і стандартні краплинні кавоварки містять фільтри, які знижують рівень дітерпенов в отриманому напої. Розчинна кава майже не містить дітерпени, оскільки вони фільтруються в процесі переробки. 

Кава, заварена різними способами, також містить різну кількість кофеїну. Кава, зварена в крапельної кавоварці, містить найбільшу кількість кофеїну - чим довше процес варіння кави, тим більше виділяється кофеїну. Заварювання у френч-пресі також дає відносно високий за змістом кофеїну напій, а ось в кави колд брю, як правило, кофеїну менше (хоча, якщо заварювати довше, то і рівень кофеїну буде вище).

Отже, з огляду на все вищесказане, який спосіб заварювання кави буде оптимальним? Більшість експертів рекомендують пуровер з використанням невибіленого фільтра: в цьому випадку менша ймовірність потрапляння в напій токсичних речовин. При використанні цього методу велика частина дітерпенів відфільтруєтся, але збережеться максимум поліфенолів.

Якщо у вас немає проблем з холестерином, можна іноді пити каву по-турецьки, колд брю або заварену у френч-пресі; але, якщо ви страждаєте на серцево-судинні захворюваннями, таких способів заварювання все ж краще уникати. Звичайно, має значення і те, яку каву ви використовуєте.