Хот-дог: історія американського символу

Шиплячий на жаровні і вибухаючий вогняними бризками в роті, приправлений спеціями, гірчицею або кислою капустою, цей символ американського способу життя продають і їдять в цій країні всюди, та й не тільки в США. Хто його придумав і де його місце народження?

«Німецький слід» в історії хот-дога ігнорувати практично неможливо, чого, власне, американці і не роблять. Яка різниця, де коріння популярного фастфуду, якщо як усталений продукт він сформувався саме в Новому Світі.

Доктор філософії і почесний професор Університету Рузвельта Брюс Крейг (Bruce Kraig) вважає, що німці завжди любили сосиски з хлібом, через що дуже ймовірно, що саме німецькі переселенці ввели в американський побут продукт, відомий сьогодні як хот-дог.

Важливою віхою в історії хот-дога стала Всесвітня Колумбова виставка, що проходила в 1893 році в Чикаго. За шість місяців експозиції її відвідали 27 мільйонів чоловік. Всю цю орду допитливих роззяв треба було годувати, причому швидко і не відволікаючи від основного заняття - розглядання пам'яток. Недорогий, смачний і зручний хот-дог припав як не можна до речі. Крім того, з 1893 року хот-доги де-факто перетворилися в стандартну їжу, яку продавали глядачам бейсбольних стадіонів. Вважається, що першим їх запропонував уболівальникам такий собі Кріс Он де Ах (Chris Von de Ahe), власник бару в Сент-Луїсі, співвласник місцевої бейсбольної команди і німецький емігрант.

Звичний вигляд - сосиска всередині булочки - хот-дог в якості стандарту придбав дещо пізніше пізніше. Розповідають, це сталося під час Всесвітнього ярмарку в Луїзіані, організованого в 1904 році на честь сторіччя знаменної події американської історії - Луїзіанської покупки, коли Франція продала США свої володіння на континенті. Виходець з Баварії Антон Фейхтвангер (Anton Feuchtwanger) торгував на виставці гарячими сосисками, а щоб їх було зручно тримати не обпалюючись, давав напрокат білі рукавички. На жаль, рукавички зазвичай не повертали, що мало не призвело до краху вигідної торгівлі. Від банкрутства Фейхтвангера врятував шурин-пекар. Перейнявшись проблемами родича, він спік довгі м'які булочки, за розміром вони точно відповідали сосискам.

Цілий ряд історій пов'язаний з появою назви «хот-дог». За однією з версій це сталося прохолодним квітневим днем ​​1901 року на нью-йоркському стадіоні «Поло Граундс». Рознощики сосисок бігали між рядами і голосно пропонували всім бажаючим гарячі дахсхунди. Звичайно, це перебільшення, але хлопчаки запевняли, що їх сосиски були розжарені до червоного. Присутній на матчі карикатурист спортивного журналу Тед Дорган (Tad Dorgan) тут же придумав карикатуру: гавкаючу сосиску-таксу, обгорнутою булочкою. Не знаючи точно, як правильно пишеться німецьке слово «dachshund», Дорган підписав просто і коротко - «hot dog», гаряча собака. Карикатура, начебто, була дуже популярною. Але, на жаль, сучасні історики не можуть знайти в архівах її слідів.

За іншою версією термін «хот-дог» придумали студенти Єля, чому свідчення публікація в місцевій газеті «Yale Record» за 19 жовтня 1895 року. На території студентського кампусу продавці, які торгували сосисками, встановлювали маленькі кіоски, які студенти саркастично називали собачою будкою. Втім, сарказм не заважав студентам активно купувати смачних і дешевих «гарячих собак». Людей, задоволено жуючих хот-доги, якраз і згадує газетна стаття.

Нарешті, дуже прозаїчна версія пов'язує назву з тим, що численні дрібні виробники популярного продукту використовували для нього м'ясо, м'яко кажучи, невідомого походження. Схожі коріння у ближчого нам вирази «пиріжки з кошенятами».

Джерело grandkulinar.ru