Вчені з’ясували, як морські губки допомагають в лікуванні раку

Дослідники з Медичного університету Південної Кароліни (США) виявили, що сполука манзамін А, отримана з морських губок Індо-Тихоокеанського регіону, зупиняє ріст ракових клітин шийки матки. Відкриття докладно описано в статті, опублікованій в Journal of Natural Products. Коротко про нього розповідає прес-служба університету.

У своїй роботі вчені розглядали, як манзамін А впливає на ріст ракових клітин в чотирьох різних клітинних лініях раку шийки матки, і чи може ця речовина вбити клітини пухлини. Манзамін А зупинив ріст ракових клітин шийки матки і викликав загибель деяких клітин. При цьому здорові клітини не постраждали. Тепер вчені мають перевірити роботу сполуки в клінічних дослідженнях.

Як показало дослідження, манзамін А знижує рівні експресії білка, який стає активним при ряді ракових захворювань, включаючи рак шийки матки, і погіршує результати лікування пацієнтів.

Молекули манзаміна А можна отримати штучним шляхом - синтезувати в лабораторії з нафти. Однак отримати їх безпосередньо від природи - з морських губок - варіант більш безпечний для оточуючого середовища.

У більш ранній роботі група професора Марка Хаманна (Mark T. Hamann), одного з авторів цього дослідження, ідентифікувала похідні від губки з'єднання, ефективні проти меланоми (раку шкіри), а також раку передміхурової залози і підшлункової залози. Манзамін А також ефективний проти паразита, що викликає малярію, як показали дослідження на лабораторних мишах. Деякі аналоги цього унікального класу препаратів є кандидатами для контролю COVID-19 - захворювання, викликаного новим коронавірусів.

До речі, якщо вам потрібні якісні ефективні і недорогі ліки інтернет аптека в Німеччині до ваших послуг! 

Дещо раніше вчені назвали онколітичні віруси (ОВЛ) перспективним способом в лікуванні раку. Про це повідомляє Nation news з посиланням на американський журнал "Молекулярна терапія: методи і клінічні дослідження".

Зазвичай для лікування пухлин використовують радіо- і хіміотерапію, які сильно знижують імунітет хворого, що часто призводить до загибелі пацієнтів через супутні захворювання.

Новий спосіб полягає у використанні специфічних вірусів, які вибирають собі за мету клітини раку. Організм при цьому не втрачає здатності боротися із захворюваннями, а імунна система також починає атакувати вірус, побічно знищуючи пухлинні клітини. Як відзначають дослідники, імунітет хворого зміцнюється, і сам починає руйнувати ракову пухлину.

На даний момент спосіб ще тільки вивчається фахівцями, але метод вже назвали перспективним.