Учені з Австралії знайшли вбивцю коронавіруса

Австралійські вчені виявили препарат, який вбиває геном коронавіруса протягом двох днів, повідомляє німецьке видання Focus. Це засіб, який використовується для боротьби з вошами і коростою: івермектин.

"Ми виявили, що одна доза івермектіна може видалити з організму всю вірусну РНК протягом 48 годин", - сказав керівник дослідження Кайлі Вагстафф, який працює в "Інституті відкриттів" австралійського університету Монса в Мельбурні.

До теперішнього часу вплив препарату на Sars-CoV-2-RNA було досліджено лише в лабораторії. "Тепер ми повинні з'ясувати, чи ефективна доза, з якої ми можемо використовувати її для людей, - це наступний крок", - продовжив директор дослідження.

До речі, на сайті коронавирус.pp.ua ви знайдете інтерактивну карту України зі статистикою хворих, тих хто одужав і померлих від COVID-19.

Івермектин схвалений американським агентством з лікарських засобів FDA, використовується для лікування корости та вважається безпечним лікарським засобом, а його активний інгредієнт також широко доступний у всьому світі. Тепер дослідники хочуть провести доклінічні випробування і клінічні дослідження на добровольцях. Однак, ймовірно, буде потрібно мінімум місяць, щоб визначити його вплив на людину. Крім того, дослідникам потрібні фінансові ресурси.

Більш ранні дослідження показали ефективність цього препарату проти ряду інших вірусів. Як саме препарат діє на коронавірус, невідомо. Однак через його вплив на інші віруси вчені вважають, що він, ймовірно, "послаблює" здатність вірусу запобігати його знищення клітинами-господарями.

А тим часом недавно створений штучний інтелект від IBM допоможе дослідникам в пошуках препарату для лікування коронавіруса. Інший інструмент на основі машинного навчання дозволить вченим швидко шукати достовірні дані серед наукових робіт.

У IBM відзначили, що вони хотіли б допомогти дослідникам краще розуміти природу COVID-19 і способи його лікування. Для цього вони пропонують використовувати потужності двох систем штучного інтелекту. Один з них може використовувати дані тисяч авторизованих джерел і агрегувати інформацію з них. Це допоможе дослідникам швидко шукати потенційні методи лікування і надавати нову інформацію професіоналам в галузі охорони здоров'я.

Кваліфіковані дослідники можуть задавати питання штучному розуму. Він за допомогою машинного навчання швидко витягує інформацію з 13 335 документів, список яких збільшується щодня. У IBM відзначили, що ШІ здатний додавати до 100 тис. PDF-файлів в день.

Другий інструмент - це «молекулярний дослідник». Він має графічний інтерфейс, який можна використовувати для фільтрації терапевтичних засобів з потрібних ознаками, пошуку схожих молекул і візуалізації їх фізичної структури. Вчені також можуть експортувати дані з цього інструменту в інші додатки для подальшого аналізу.