Прототип штучної матки представлять протягом п’яти років

Апарат, який розробляють вчені з Нідерландів, буде максимально точно копіювати організм матері - від навколоплідної рідини до серцебиття матері. Основна мета проекту - врятувати життя недоношених дітей.

Дослідники з Технічного університету Ейндховена працюють над створенням штучної матки, яка полегшить виходжування недоношених дітей. На відміну від існуючих сьогодні інкубаторів, апарат повинен імітувати справжню матку: дитина в ньому буде оточена рідиною, а кисень і поживні речовини будуть надходити через аналог плаценти.

Команда сподівається представити робочий прототип штучної матки протягом п'яти років. Цьому допоможе обіцяне фінансування в обсязі € 2,9 млн.

У 2017 році дослідники з Дитячої лікарні Філадельфії продемонстрували аналог штучної матки для недоношених ягнят. Пристрій дозволив не тільки підтримувати життя в дитинчат протягом чотирьох тижнів, а й доростити їх до появи першої вовни. Після того, як ягнят витягли зі штучної матки, вони росли зовсім нормально.

Робота американських вчених підтвердила, що штучна матка можлива. Проте, їх апарат був досить простим і, по суті, був великий пластиковий пакет. Нідерландські вчені планують піти далі. Їх штучна матка стане максимально близькою копією справжньої. Наприклад, вона навіть буде відтворювати стукіт серця матері.

У розробці пристрою допоможуть тривимірні манекени немовлят, забезпечені численними датчиками. Вони дозволять оцінити ситуацію зсередини.

Опущена матка - теж значна проблема, добрий прогноз щодо оперції можна знайти на сайті epochtimes.com.ua .

Дослідники по всьому світу активно працюють над створенням штучної матки, яка допомогла б виношувати немовлят, що народилися набагато раніше терміну. Попередні роботи підтвердили, що за допомогою цієї технології можна підтримувати життя в ембріонах, що знаходяться на пізній стадії розвитку. Проте кінцева мета - створення платформи, яка допоможе доростити сильно недоношених дітей, що народилися на 21-24 тижні вагітності.

Протягом декількох десятиліть, незважаючи на розвиток медицини, виживаність таких немовлят залишається невисокою. Важливий крок до цієї мети зробили дослідники з японського Університету Тохоку. Як повідомляє Science Daily, команда вперше в світі представила дані, які підтверджують здатність штучної матки підтримувати сильно недоношені ембріони.

В ході експериментів вченим вдалося протягом п'яти днів підтримувати життя в недоношених ягнята вагою 600-700 г, що еквівалентно людському плоду на 24 тижні вагітності.

Цей результат підтверджує клінічний потенціал технології, тобто можливість застосувати її і для людей.