Переваги дерев’яних сходів і як правильно їх вибирати

Досить поширеним варіантом застосування сходових прольотів в приватних будинках служать саме дерев'яні сходи. Конструктивні особливості цього матеріалу виділяються різноманіттям форм і застосовуваних деревних порід.

Максимальним попитом сьогодні користується сходи, які виконані з масивної або клеєної деревини. Будь-який замовник може вибрати зараз дійсно з широко представленого і найпоширенішого асортименту порід - ясен, береза, бук, горіх, клен і сосна. А якщо ви звернетеся до компанії Пан Майстер вам запропонують чудові моделі з клеєного масиву дуба, виконані по індивідуальному замовленню.  

Останнім часом застосовується і цінніша деревина, яка природно набагато дорожче стандартної пропозиції - це червоне дерево, тик, ебенове дерево і так далі. Найдешевшим варіантом служить дерев'яна драбина з подібних дереву матеріалів, таких як клеєний брус з букового шпону.

Сходи з дерева - головні переваги

Дерев'яні сходи досить зручні у використанні, мають особливі декоративні властивості, а також додадуть вашому будинку додаткову атмосферу затишку і благополуччя. Крім цього дані вироби мають ряд визначальних переваг, серед яких:

  • Натуральність походження матеріалу.
  • Екологічність деревини.
  • Тривалий термін експлуатації.
  • Естетичний зовнішній вигляд.
  • Велика розмаїтість доступних пропозицій.

І ціна сходів з класичних матеріалів для масового замовника буде цілком прийнятною. Явним винятком тут, звичайно, будуть сходи з натурального дерева, де цінні породи будуть коштувати помітно дорожче, особливо при оформленні складних елементів або спеціальних різьблених деталей.

Як правильно підібрати дерев'яні сходи

Крім звичайного функціонального застосування, сходи будуть виконувати ще й естетичну роль, будучи додатковою прикрасою вашого інтер'єру. Прийнято вважати, що оптимальним варіантом для приватного будинку є маршові сходи з перилами шириною 1 метр, зі ступенями висотою від 15 до 20 см і шириною близько 25 см.

Незалежно від стилю і інтер'єру вашого будинку, до нього завжди можна підібрати дерев'яні сходи відповідного дизайну. Але варто звернути увагу на те, що фахівці не радить використовувати один колір деревини для сходів, меблів і віконних рам. Це пояснюється тим, що саме відмінність кольорів і фактур буде володіти найбільшою гармонією.

Але коли мова заходить про створення самих сходів, тут як раз все навпаки. Варто використовувати деревину винятково однієї породи, тому що вони відрізняються щільністю і своїми особливостями будови. Сходи з дерева з декількох порід по-різному будуть переносити кліматичні умови в будинку, тому вони можуть розсохтися, прогнити або призвести до скрипу сходинок.

Варто також звернути увагу на те, де ви збираєтеся встановити дерев'яні сходи. Якщо це звичайна дача, то краще вибрати менш дорогий варіант з хвойних порід. А коли мова заходить про шикарний особняк, тут не обійтися без довговічних і міцних різновидів дерева з більш тривалим терміном експлуатації.

В процесі проектування сходів з дерева, необхідно пам'ятати і про ергономіку. Важливо, щоб сходи не займали досить багато корисної площі вашого будинку.

Яке б рішення ви не прийняли, вибираючи варіант дерев'яних сходів, варто прагнути до максимальної функціональності, естетичної краси, а також, щоб сходи служила вам довго і була максимально безпечною.