Як захистити кішку чи собаку від бліх і кліщів

Підхопити паразитів домашні вихованці можуть в будь-який час року, але навесні ризики зростають. Експерти пояснюють коли і чим обробляти кішок і собак від бліх та кліщів

Кожному власникові кицьки чи собаки хочеться, щоб їх домашній вихованець був ситим, здоровим і радісним. На сайті zoomapa.com.ua ви зможете придбати все, що потрібно вашому чотириногому другові: смачний поживний корм, ефективні ветпрепарати, вітаміни і добавки, засоби гігієни, ігрові аксесуари від відомих виробників. 

Які паразити бувають у домашніх тварин

Зовнішні паразити (тих, які живуть на тілі тварини) більш-менш відомі. Найпоширеніші - блохи, кліщі. Внутрішні паразити - гельмінти, найпоширеніші з них нематоди, круглі черви, причому деякі з них небезпечні і для людини. Наприклад, від тварини можна підхопити глисти: деякі види гельмінтів можуть передаватися людині. А ті ж блохи можуть оселитися у вашій квартирі. Їм не обов'язково перебувати постійно на тварині, вони можуть жити в плінтусах, килимах, в хутряних підстилках вашого улюбленця.

У мегаполісах така проблема є: в підвалах багатоквартирних будинків мешкають великі популяції бліх. Вони живуть на бездомних тваринах, яких підгодовують мешканці. Позбутися від них назавжди складно, так що краще попередити ситуацію і убезпечити вихованця.

Як визначити, що у тварини паразити

Обробляти домашнього улюбленця від паразитів потрібно регулярно, не чекаючи проблем. Але є ознаки, при яких потрібно йти до лікаря. Про внутрішні паразити можуть сигналізувати виразки або будь-який розлад шлунково-кишкового тракту: блювання, діарея, кров в калі тварини. А також зміна поведінки, наприклад, собаки можуть кататися на попі, якщо у них глисти. Про зовнішні паразити свідчить занепокоєння тварини. Собачка ні з того, ні з сього схопилася і почала викусувати собі шерсть, ніби щось засвербіло. Це і є приводом перевірити вихованця.

Як захищати і чим

Ветеринарні аптеки пропонують таблетки, краплі, нашийники від різних паразитів. Власнику тварини можна вибрати зручний для себе варіант. Головне, перед обробкою уважно прочитати інструкцію і чітко слідувати їй при обробці тварини.

Важливо підібрати препарат по масі тіла тварини, так що перед обробкою зважте вихованця. Зазвичай засоби йдуть для тварин у вазі від 1 до 4 кг, від 4 до 8 кг, від 8 до 15 кг і так далі. Більшість препаратів зараз комплексні, тобто разом захистити можна і від бліх, і від кліщів. Вартість у кожної конкретної фірми своя, найбільш зарекомендовані себе препарати коштують в діапазоні 70-100 грн. в і вище. Вони діють на більшу кількість паразитів, але при цьому безпечні для тварин.

Скільки разів на рік потрібно проводити обробку

Гуляючі тварин - кожні три місяці, що не гуляючі - раз на півроку. Причому найкраще провести паралельно обробку від зовнішніх і внутрішніх паразитів, тому що ті ж блохи - тимчасові господарі для деяких гельмінтів, зокрема для огіркового ціп'яка. Це плоский черв, небезпечний і неприємний гість для вашого вихованця, може досягати в довжину близько 80 см.

Заразитися може будь-яка тварина, не має значення, ходить вона на вулицю чи ні. Справа в тому, що принести паразитів з вулиці можемо і ми, господарі вихованців, разом з брудом на черевиках, наприклад. На вулиці незлічена кількість бездомних тварин, яких ніхто не захищає від глистів та кліщів. Пройшлися ми по шляху ось такої тварини, і мікроскопічні частинки яєць гельмінтів, бліх, потрапили на наше взуття. Ми зайшли додому, на поріжку потопталися, котик підбіг, тут же об ніжки потерся, понюхав або злизав бруд з черевиків і заразився.