Вчені: стрес підсилює залежність від соціальних мереж

Багато хто використовує інтернет-серфінг для боротьби зі стресом і втомою. Німецькі вчені заявили, що стресові події посилюють залежність від соціальних мереж. І це може стати хворобою.

У своєму дослідженні німецькі вчені з Рурського університету оцінили дані 309 користувачів Facebook у віці від 18 до 56 років. Перш за все, команду цікавив рівень стресу учасників і обсяг соціальної підтримки, яку кожен отримував від реальних друзів і близьких, а також від користувачів-друзів в Мережі.

Зокрема, добровольців запитували, скільки часу вони проводять в соціальних мережах щодня, а також про відчуття, якщо з якої-небудь причини вони не можуть бути онлайн.

Спостереження показали, що підвищений рівень стресу був пов'язаний з більш глибоким залученням людини в спілкування в соціальній мережі.

«Наші висновки вказують, що існує позитивний зв'язок між рівнем щоденного стресу і інтенсивністю взаємодії в Facebook з тенденцією до розвитку патологічної залежності», - заявила вчений Юлія Браиловская.

У той же час, коли люди отримували «живу» підтримку від друзів і близьких, залежність зменшувалася.

Автори підкреслюють, що висновки не применшують цінностей віртуального спілкування в періоди стресу. Воно, на думку дослідників, є «джерелом комфорту і спокою в гострій фазі».

Добре мати багато підписників в соцмережах, і досягти цього можна завдяки сервісу накрутка вконтакте бесплатно. Однак якщо людина не має підтримки в реальному житті, то залежність від соціальних мереж може перейти в реальну патологію, яку доведеться коригувати психологам. 

У сучасному світі жителі великих міст звикли до підвищеного рівня стресу і навіть вважають його неминучим аспектом мегаполісу. Спеціально для них був розроблений прилад для домашнього тестування рівнів гормонів стресу.

Пристрій за допомогою ультрафіолету аналізує піт, кров, сечу, слину і інші біоматеріали, і видає первинну інформацію.

«Результати не призначені для точної постановки діагнозу, однак вказують на наявність або відсутність проблем. Це простий перший крок, щоб людина розуміла, чи потрібна йому допомога фахівця », - сказав розробник Ендрю Штекль.

«Розуміння того, як стрес впливає саме на ваш організм, дуже важливо для збереження здоров'я. Тому був необхідний простий і дешевий інструмент для оцінки індивідуальних ризиків », - пояснює вчений Прайокта Рей.

Пристрій володіє потужним комерційним потенціалом, вважають автори. Зараз команда працює над вдосконаленням приладу.