Золоті правила гарного автозвуку

Багатьох автовласників цілком влаштовує звук штатної аудіосистеми їх машини. Але справжньому меломанові неодмінно захочеться чогось більшого. Розберемося, як зробити, щоб ваша машина перетворилася в концертний зал на колесах.

Як правило, в мас-маркеті автовиробники підбирають аудіосистеми, орієнтуючись на середнього споживача: головне, щоб можна було слухати радіо, іноді підключити телефон через Bluetooth або флешку через USB. Інженери не розраховують, що ви будете слухати музику на максимальній гучності і що у вас винятковий музичний слух. Навіть якщо виробник ставить пару додаткових динаміків, це не призводить до істотного поліпшення якості звучання. І установка власником купленого в найближчому супермаркеті сабвуфера теж не вирішить проблеми. Їздити, деренькочучи багажником і блимаючи фарами від просадок напруги в бортовій мережі, зовсім не круто.

Аудіопідготовка в автомобілі - процес послідовний. Спочатку роблять віброизоляцию, потім змінюють динаміки, а потім додають сабвуфер. Відвідайте перевірений магазин по автозвуку avtokrutka.com.ua, там ви знайдете все для того, щоб у салоні машини насолоджуватись відмінної якості аудіо контентом. 

Віброізоляція

Перше, з чого варто починати, - це демпфірування і віброізоляція дверей, а також установка штатних динаміків на жорсткі кільця з фанери або МДФ. При цьому залишаються штатні динаміки і головний пристрій. Ці нескладні маніпуляції дозволяють додати «глибини» звучання. 

Якщо планується заміна динаміків і установка сабвуфера, то віброізоляцією тільки дверей не обійдешся, доведеться «укочувати» всю машину. Для дверей буде досить віброізоляції товщиною 2 мм, а для стелі, підлоги і кришки багажника бажано вже 4 мм. Такий прошарок дозволить підвищити жорсткість поверхонь і позбутися від деренчання металу, пластику і обшивок.

Заміна аудіосистеми

Щоб домогтися поліпшення якості і гучності звуку і при цьому забезпечити безпечну роботу всієї системи, потрібен мінімальний набір комплектуючих. У нього входять хороші динаміки, підсилювач та три види проводки - силова, акустична та міжблочні кабелі. Звичайно, краще буде ще й поміняти «голову» - переданий сигнал стане чистіше, а більш просунутий пристрій допоможе точніше налаштувати систему під себе.

Здається, що динаміки замінити легко - викрутив старі, поставив нові. Однак не все так просто. Щоб замінити динаміки, необхідний цілий комплекс робіт: провести силові кабелі ( «+» і «-») від акумулятора до підсилювача, який, швидше за все, буде встановлений в багажнику.

Якщо в майбутньому планується установка сабвуфера, то краще взяти дроти перетином мінімум 35 мм2, а краще з запасом - 50 мм 2, і обов'язково мідні - вони краще проводять струм. До нього від «магнітоли» потрібно провести міжблочні кабелі і вже від підсилювача до динаміків акустичні дроти. Силові та акустичні дроти можна прокласти поруч, а ось міжблочні кабелі прокладаються окремо - або по іншій стороні автомобіля, або по центральному тунелю. Можна ще провести через стелю. Це робиться, щоб уникнути «наведень» - коли через динаміки чутна робота генератора. Чим далі міжблочні кабелі від силових і акустичних, тим краще.

Динаміки краще вибирати естрадні. Вони володіють великим запасом гучності, при цьому досить якісно грають. Діаметр динаміків буде залежати від можливості установки в вашому автомобілі: 16 або 20 см.

Вибираємо сабвуфер

Сабвуфери бувають для різних цілей і завдань. Але ніколи не варто купувати готові варіанти з вбудованим підсилювачем. Ви, м'яко кажучи, засмутитесь. Якщо хочеться більше низьких частот, можна звернути увагу на бюджетні моделі розміром 12 дюймів і номінальною потужністю до 1000 ват.

Підсилювач необхідно підбирати з 1,5-кратним запасом потужності, що допоможе уникнути «кліпу» - спотвореного сигналу, який виходить при роботі пристрою на максимумі.

У спеціалізованій майстерні вам зроблять корпус для сабвуфера виходячи з ваших музичних уподобань.