Що потрібно знати про попкорн

Усіма улюблені хрусткі ласощі нещодавно відзначили свй 390-річний ювілей. Попкорном нас готові пригостити всюди: в кінотеатрах, парках атракціонів, на міських святах. А що якщо оцінити цей продукт з точки зору його корисності для організму?

Трохи історії

Попкорн - далеко не новинка харчової індустрії. Смак і цінні властивості ласощі відкрили для себе ще індіанські племена. Слідах вибухнулих кукурудзяних зерен, виявлених в південноамериканських печерах, вчені присвоїли вік цілих п'ять тисяч років!

Саме аборигени пригостили британських колоністів своєю «фірмовою стравою» 390 років тому, в січні 1630 року. Через кілька століть, в кінці XIX століття в Америці була сконструйована перша машина з виробництва попкорну, а ще пару десятиліть потому повітряні ласощі почали продавати неподалік від перших відкрилися кінозалів.

Нашим співвітчизникам вперше довелось похрумтіти кукурудзою тільки в 90-х роках минулого століття. До речі, дуже смачний і поживний продукт пропонує виробник попкорну в Україні компанія LightCorn. 

Що в складі попкорну

Здавалося б, очевидно, що вироблені з кукурудзи ласощі мають «успадкувати» її склад. Але не все так однозначно Багато хто знає, а деякі чули, що в процесі термообробки склад продукту змінюється. Так одні вітаміни зберігаються, в той час як інші руйнуються.

Зокрема, жиророзчинні вітаміни з натуральних зерен, такі як А і Е, в процесі приготування попкорна не зберігаються. А ось водорозчинні вітаміни групи В досить стійкі до нагрівання, хоч і залишаються в повітряної закусці не повністю. Тому позитивний емоційний ефект, який ми отримуємо, коли їмо попкорн, пояснюється не тільки приємною хрусткость продукту, але і сприятливим впливом на нашу нервову систему цих вітамінів.

Також з позитивного боку попкорн характеризує наявність грубих харчових волокон. Оболонки зерняток - такі жорсткі включення, сприяють очищенню стінок кишечника, даючи ефект «волоті», стимулюють перистальтику.

Яка кукурудза використовується

Для попкорна найкраще підходить кілька спеціальних сортів кукурудзи, у яких стінки зерняток тонше, а всередині знаходиться потрібна для повноцінного міні-вибуху кількість повітря і води. До таких сортів відносяться «внучкіна радість», «зея», «пінг-понг», «гостинець». Але теоретично повітряні ласощі можна приготувати і зі звичайної кукурудзи - маїсу. Вона дешевше, доступніша, її масово вирощують в тому числі і з метою виробництва кормів для тварин.

Сьогодні кукурудза фактично вся генно-модифікована. Її потрібно багато, адже вона не тільки для людей, а й для кормових цілей тваринам. Тому виробники просто не можуть собі дозволити вирощувати культуру від початку до кінця, не вистачає ресурсів і часу.

Інша справа, якщо ви любите попкорн і використовуєте для нього кукурудзу, яку виростили на власному городі. До речі, це цілком доступний варіант: кукурудза може рости і дозрівати не тільки в південних широтах, а й на території господарств з використанням не хімічних, а органічних добрив.

Кому можна і не можна попкорн

Ми бачимо, що повітряні зерна виявляються майже вдвічі більше багаті білком. А протеїни - це особливо значуща речовина в раціоні тих, хто займається спортом або працює на фізично важкій роботі.

Але при цьому калорійність попкорну - майже 400 ккал на 100 г (кукурудзи ж - близько 130 ккал). Також в ньому відчутно більше вміст жирів і вуглеводів. У зв'язку з цим на столі людей, які худнуть, даний продукт знаходитися не повинен в принципі.

Дорослим, які не худнуть, допустимо (без відчутної шкоди для організму, але і без користі) іноді побалувати себе баночкою ласощів, наприклад, в тому ж кінотеатрі. Але краще робити це не у вечірній час, а вдень. І так, в ідеалі повітряні зерна - це повинна бути самостійна їжа, а не «комплемент» після комплексного обіду або відвідування ресторану фастфуду.

Категорично не рекомендується такий продукт вагітним. Всі добавки, якими «присмачують» ласощі, здатні проникати через плаценту (є такі дані досліджень) і впливають на організм плоду, що розвивається.

Також експерт радять не пропонувати покупні повітряні зерна дуже малим дітям - їх тендітний організм особливо схильний до інсулінорезистентності (вони ж найчастіше віддають перевагу саме солодкому, карамельному попкорну, та ще запивають його колою), тобто метаболічних порушень, що призводить до повноти. А зайва вага, в свою чергу, підвищує ризик розвитку інших патологічних станів.