В Україні виготовляють ікру равликів. За смаком - благородний гриб, за ціною - ікра білуги

На зміну чорній ікрі, яка високо цінується у всьому світі, прийшов досить незвичайний продукт. Це яйця виноградного равлика. Причому виготовляти популярний за кордоном делікатес почали і в Україні.

Сухопутних молюсків вирощують на равликовій фермі під Києвом. Її ціна - 50 тисяч гривень за кілограм. В Європі середній чек за 100 грамів такого продукту становить 200-300 євро. Висока ціна обумовлена ​​досить трудомістким процесом збору такої ікри. Один равлик виробляє близько 100 ікринок на рік. А це лише 4 грами.

Ікра равлики Helix aspersa Maxima і Helix aspersa Muller - світовий делікатес, до того ж дуже смачний і оригінальний. Виробництво ікри - цікавий і складний процес, ікра равлики взагалі відрізняється від рибної і технологія відбору складніше. До того ж ікру необхідно промити від землі, так як равлик відкладає яйце-ікру в спеціальну торф'яну суміш. Зберігається ікра равлики до 5 місяців - консервована, і до 2-х - пресервована бочковим послом, при температурі від 2 до 4 градусів.

Як зазначалось, равликова ікра швидко завоювала лідируюче місце на вишуканих столах паризьких і лондонських гурманів. Але жителі Давнього Єгипту і Риму вживали її в їжу в якості афродізіака, вони стверджували, що ікра равликів робила їх невтомними коханцями.

Ікра равликів має значну харчову цінність, вона містить більше 36 макро- і мікроелементів, а це, до речі кажучи, в 10 разів вище, ніж у риб. З мікроелементів відзначимо зміст наступних: мідь, магній, залізо, цинк, натрій, калій. В її складі є вітаміни A, D, E, C і велика кількість вітамінів групи В. Збалансований вітамінно-мінеральний комплекс покращує функції серцево-судинної системи, щитовидної і статевих залоз, підвищує активність всього організму. Крім цього, ікра равликів є потужним афродизіаком, як і будь-яка інша ікра.

Равликова ікра нагадує білі дрібні перлини, зі смаком і запахом благородних грибів. Як стверджують поціновувачі всього незвичайного, що спробувавши ікру равликів, вони ніби відчули аромат свіжості осіннього лісу або запах дубового листя і лісового моху. Тому її називають лісовим перлами. А купити ікру в Києві як равликову, так і чорну і червону найвищої якості ви можете в інтернет-магазині ikra-guru.com.ua.

Найчастіше біла ікра подається на тості до мартіні або шампанського. Також її використовують для приготування екзотичних соусів і страв.

До речі, найдорожча в світі ікра - від білуги-альбіноса "Алмас". Ця риба водиться в Каспійському морі біля берегів Ірану. Ікринки набагато світліше звичайної ікри. Цей продукт фасується в баночки з чистого золота і продається за ціною 2 тисяч доларів за 100 грамів.