Вікна з нового матеріалу забезпечать будівлі безкоштовною енергією

Австралійські вчені наблизилися до реалізації давньої інженерної мрії - створити вікна, які крім основної функції будуть ще й виробляти електроенергію. Причому в обсязі, який дозволить великим офісним будівлям бути повністю енергонезалежними.

Їм вдалося створити перовскітні фотоелементи досить високої продуктивності, стабільності та прозорості, щоб замінити ними традиційні вікна. Світла вони пропускають поки небагато, але технологія вже робоча.

Напівпрозорі сонячні елементи розробили фахівці Університету Монаш і Національного наукового агентства Австралії. Вони складаються з перовскитів, які можуть ефективно конвертувати ультрафіолет і видиме світло в електрику, і органічного напівпровідника, що заміняє матеріал Spiro-OMeTAD. За стабільністю і продуктивністю вони не поступаються сонячним панелям, які встановлюють на дахах, повідомляє видання New Atlas.

«Сонячна покрівля має ККД від 15% до 20%, - пояснив професор Яцек Ясіняк. - ККД напівпрозорих елементів - 17%, при цьому вони все ще здатні пропускати понад 10% світла, так що вони виконують своє завдання. Давно була мрія мати вікна, що генерують електрику, тепер це стане можливим».

За оцінками розробників, такі вікна могли б виробляти близько 140 ват на квадратний метр. А витрати на впровадження технології у виробництво великих вікон для багатоповерхових будівель виявляться мінімальними. «Але навіть у разі додаткових витрат будівля буде отримувати електрику безкоштовно», - заявив Ясіняк.

Об'єднавшись з виробником вікон, компанією Viridian Glass, команда вчених розраховує довести розробку до ринку. Правда, скільки доведеться почекати - поки не ясно, очевидно, що технологію потрібно ще доопрацювати, підвищити пропускну спроможність нових сонячних елементів хоча б до 30-40%.

Тим часом унікальні штори-орігамі, що виробляють електрику, розробили в австралійській фірмі Prevalent. Завдяки своїй ламаній структурі матеріал виробляє електрику, коли на нього падає сонячне світло, і при цьому пропускає частина світла всередину.

Лідер інженерно-будівельних послуг в Україні компанія Мизол пропонує найсучасніші рішення для зведення фундаментів, фасадів, покрівель та благоустрою. На сьогоднішній застосовуючи інноваційні розробки компанії успішно реалізовано понад 900 тисяч об'єктів будівельної сфери.