Ковані ворота: види, особливості конструкції і стильові рішення

Про ковані ворота можна сказати, що це один з найпоширеніших виробів з металу, який представляє собою елегантність і безпеку будинку одночасно.

Їх основною функцією є не тільки захист від небажаних проникнень - ковані ворота є важливою ланкою загального архітектурного ансамблю і здатні своїм зовнішнім виглядом підкреслити загальний характер будь-якого будинку, зробивши його загальний вигляд гостинним і в той же час неприступним, солідно-пафосним, і в той же час лаконічним. 

Чудові ковані ворота у Львові пропонує "Кузня Львів". Вироби досвідчених креативних майстрів компанії ідеальним чином поєднують найвищу надійність, функціональність, і естетичну вишуканість. На сайті kuznya-lviv.com.ua ви зможете побачити кращі роботи, отримати безкоштовну консультацію, і, зрештою, замовити вподобану модель.     

Переваги кованих воріт

У кожної технології є свої плюси і особливості. Не є винятком і ковані ворота. Можна виділити найбільш вагомі переваги такого підходу:

  • Захист. Ковані ворота, так само, як і кований паркан дозволяють забезпечити максимальний рівень захисту. Завдяки особливим технологіям, метал стає дуже міцним і міцним. Все це робить проникнення небажаних гостей на територію дуже проблематичним.
  • Широкі можливості. Сучасні ковані ворота можна легко обладнати механічними, електронними та будь-якими іншими замками і пристроями. Це дає можливість поєднувати унікальний зовнішній вигляд кованих виробів з функціональністю нових технологій.
  • Поєднання з іншими матеріалами і технологіями. Ковані ворота відмінно виглядають не тільки з кованим парканом, але і з парканом з каменю, цегли. Можна отримати цікавий зовнішній вигляд, якщо об'єднати дерев'яний паркан і ковані ворота.
  • Довговічність. Завдяки міцності і надійності металу, такі вироби вважаються одними з найбільш довговічних серед інших типів воріт. При правильному монтажі і використанні, ковані вироби з металу можуть прослужити десятки і сотні років.
  • Ковані ворота також підходять для експлуатації в суворих кліматичних умовах. Вони не бояться впливу вітру, снігу, спеки та морозів. Все це робить таке рішення максимально універсальним, практичним і довговічним.

Види

Відкриті ковані ворота зазвичай виробляються з візерунковим художнім куванням, завдяки якому будь-який перехожий мимоволі починає милуватися дизайнерськими вишукуваннями різних візерунків воріт, звертаючи при цьому увагу на оформлення будинку і садово-паркові насадження.

Закриті ковані ворота, в свою чергу, виключають випадкові погляди і протяги. Однак майстер художньої ковки може прикрасити їх зовнішній вигляд кованими дизайнерськими елементами - квітами, візерунками і т.п.

Також подібні ворота діляться на механічні та автоматичні, на розпашні і відкатні. Розпашні фіксуються до стійок воріт за допомогою підшипникових петель, завдяки чому вони відкриваються і закриваються дуже м'яко і без скрипу. Відкатні ковані ворота рухаються уздовж забору за допомогою електроприводу за двома жорстко зафіксованим блокам роликів по спеціальних напрямних. Вони не замінні при захаращених внутрішнього простору біля воріт.

Стильові особливості кованих воріт

Урочисто і красиво виглядатимуть будь ковані ворота, якщо верх їх прикрасити тонкими рослинними пагонами з використанням акантових листів і в центральний орнамент полотна решітки вставити або представників тваринного світу, або вазони з екзотичними фруктами, або символіку, пов'язану з геральдикою міста, місцевості або родової приналежності .

Використовуючи різні стильові рішення при виготовленні кованих воріт можна домогтися і різного естетичного призначення. Великі ворота в стилі класицизму, ренесансу чи бароко підкреслять такі риси як парадність, пафосність, значимість і урочистість. При цьому вони можуть бути або з дуже насиченим орнаментальним малюнком кованої решітки із застосуванням сталевих прутів товстого перетину, або з гарним кованим декором ажурною і витонченої решітки, що складається з позолочених спіралей і завитків різної форми.

Використовуючи стиль модерн можна домогтися чарівної легкості, дивовижної пластичності, неповторності форм і вигинів ліній, що наочно представляють унікальні ковані ворота роботи архітектора Гауді.

Ворота в стилі мінімалізму підкреслять строгість ліній. Ковані ворота в стилі арт-деко додадуть малюнку полотна чітку геометричність.

Ковані ворота, починаючи з епохи класицизму, представлені майже у всіх великих містах світу, особливо багато воріт у Франції, Італії, Іспанії, Німеччини і т.д.