Класика вісімдесятих

Епоха передостаннього десятиліття XX сторіччя назавжди запам'ятається легендарними автомобілями німецької автопромисловості. Досвідчені автолюбителі, з ностальгією згадуючи ті часи, кажуть, що так зараз автомобілі більше не роблять.

І дійсно, пригадати можна багато моделей тих часів, деякі з яких і зараз можна часто побачити на міських дорогах. Та що казати про легенди, коли навіть автомобілі середнього класу до сих пір в строю. Яскравим прикладом такого авто є Opel Ascona C. Передавши естафету у 1988 році не менш популярній Opel Vectra, Ascona і досі надійно служить своїм власникам. Завдяки своїй ремонтопридатності та приємній ціні ці авто здобули популярність насамперед у країнах Східної Європи. Та найголовніше, що запчастини на Opel Ascona C в Україні ще можна придбати.

Куди складніше знайти деталі на авто, яких заведено вважати легендами. Нещодавно авторитетний сайт autocentre.ua згадував найкращі автомобілі вісімдесятих років. У список увійшли Audi Quattro, BMW 3-series, BMW 8-series, Mercedes-Benz W124, Mercedes-Benz R129, Porsche 959, Volkswagen Golf Mkll та Opel Kadett E. Про більшість цих моделей і досі мріють автолюбителі. Якісь з них потрапили в список через свою практичність і популярність у багатьох європейських країнах. Всі вони дуже різні, і цим, мабуть, і викликана така ностальгія за тими часами. Навіть не поглиблюючись у технічні характеристики, беручи до уваги лише тільки дизайн тих машин, мимоволі захоплюєшся сміливістю дизайнерів-експериментаторів провідних німецьких виробників. Настільки зухвалих рішень сьогодні годі і шукати.

Декілька слів варто сказати і щодо вартості легендарних авто вісімдесятих років, то деякі моделі можуть коштувати просто космічних грошей. Наприклад, одна з Audi Quattro потужністю 306 кінських сил була продана на аукціоні Sotheby’s за неймовірні 536 тисяч доларів. Звичайно, перед продажем авто було відреставроване, але півмільйона доларів за автомобіль, якому понад тридцять років, говорить не стільки про славетну німецьку якість, скільки про унікальність самої епохи для світового автопрому. І полягає в тому, що можна поруч поставити дві різні моделі автомобілів тих років, причому одна буде коштувати тисячу доларів, а інша – у п’ятсот разів більше, але обидві ці моделі можуть потрапити у один список легендарних, найкращих та найпопулярніших машин століття.