Замість пігулок - музика! Що таке музикотерапія

Де б ми не знаходилися, хочемо ми цього чи ні, нас постійно супроводжує музика: колискові пісні, які наспівували нам в дитинстві, музика у підлітків в плеєрі, пісні, які грають по радіо. При цьому, ми рідко замислюємося про величезний вплив цієї музики на наш внутрішній світ, на фізіологічний і психологічний стан.

Музикотерапія - явище зовсім не нове. Тільки офіційно її почали застосовувати в психіатрії та медицині вже в XIX столітті. Зокрема, на сайті https://hiwt.com.de ви дізнаєтесь про діяльність клініки «Хвиля здоров’я» де застосовують ефективні методи музикотерапії для профілктики і лікування різноманітних нервових розладів, психопаталогій, покращення емоційної сфери людини, проходження соціальної адаптації, підвищення працездатності. 

Що лікує музикотерапія 

Про лікувальні властивості музики писали давньогрецькі і середньовічні автори. Втім, навіщо далеко ходити, - споконвіку матері заспокоювали своїх дітей за допомогою колискової пісні. Можна сказати, практикували музикотерапію!

У сучасній медицині до музикотерапії існує два підходи. Згідно однієї теорії, музика впливає тільки на психіку людини, дозволяючи коректувати її психологічні стани. Грунтуючись на цьому підході, музику використовують в психіатрії і психотерапії, з її допомогою лікують неврози і виводять людей з депресивного стану. А оскільки "всі хвороби від нервів", поліпшення психологічного стану може позитивно позначитися і на фізичному здоров'ї. Так що музика лікує не тільки тіло, а й душу. Хоч і опосередковано.

Музикотерапія використовується в соціальній реабілітації осіб, що володіють наркозалежністю (алкоголь, тютюнопаління та ін.), осіб з обмеженими можливостями здоров'я (які мають проблеми із зором, слухом, розвитком інтелекту, опорно-руховим апаратом і ін.), а також тих, хто опинився в складних життєвих ситуаціях (сирітство, позбавлення житла, тюремне ув'язнення і т. п.).

Методи музикотерапії

  • Пасивна музикотерапія. Пацієнти прослуховують музичні твори, підібрані лікарем-музикотерапевтом. Мета терапії: емоційна, і естетичне переживання, яке сприяє отреагированию тих чи інших проблем і досягнення нових смислів.
  • Активна музикотерапія. Пацієнти безпосередньо беруть участь в музикуванні. Як правило, вони використовують досить прості музичні інструменти, для гри на яких не потрібно спеціальної підготовки (дзвіночки, барабан, цимбали, і навіть власне тіло - хлопки і т.п.). Мета терапії: включення людини в різні соціальні групи, для розвитку комунікативних навичок у ході спільного музичного творчості. Наприклад, пацієнти можуть вести діалог один з одним за допомогою звуків, що видаються на музичних інструментах.

Разом з тим музикотерапія виступає в двох видах: індивідуальна і групова. Індивідуальна музикотерапія застосовується в рамках довірчих відносин між клієнтом і психотерапевтом. Групова музикотерапія використовується тоді, коли в центрі уваги знаходяться особливості комунікативного поведінки клієнта і його переживань, пов'язаних з цим поведінкою.