Mercedes-Benz визнала водневі автомобілі нерентабельними

Daimler не стане більше випускати пасажирські автомобілі на паливних елементах. Компанія розробляла цю технологію більш 30 років, але врешті-решт прийшла до висновку, що це занадто дорого - приблизно в два рази дорожче, ніж виробництво електромобіля аналогічного класу.

Mercedes-Benz згорне випуск хетчбека GLC F-Cell, єдиного з нинішніх водневих моделей бренду, який був розроблений в 2013 році за сприяння інженерів Ford і Nissan. Тоді три компанії замислили запустити виробництво автомобілів на паливних елементах і водневій інфраструктурі. Mercedes-Benz була єдиним автовиробником з трьох, хто виконав свою частину програми і випустив автомобіль.

Правда, німецька компанія виготовила лише кілька сотень екземплярів GLC F-Cell, тому що виробничі витрати виявилися високі. Машини використовувалися для промоушена, але так і не потрапили на ринок. Кілька штук були передані регіональним міністрам Німеччини і залізничній компанії Deutsche Bahn.

Автомобіль GLC F-Cell обладнаний баком на 4,4 кг водню, якого вистачає на 478 км, і батареєю на 13,5 кВт*год, що забезпечує ще до 50 км пробігу. Баки з воднем розміщувалися в центральному тунелі машини, що звільнилося через те, що відпала необхідність в приводному валу, що обертає задні колеса.

Однак, як пише видання Electrek, автомобілі на водневих елементах виявилися як мінімум в два рази дорожче у виробництві, ніж еквівалентні автомобілі на акумуляторних батареях. В результаті роздрібна ціна не відображала витрат.

А тим часом, на сайті https://oceanica.com.ua ви зможете по найкращій ціні замовити надійне авто з США і Канади.

У вересні минулого року Daimler прийняла знакове рішення відмовитися від випуску двигунів внутрішнього згоряння. Хоча засновника Mercedes Готтлиба Даймлера вважають винахідником сучасного ДВС, керівництво бачить майбутнє тільки в електромобілях.

Варто підкреслити, що на вищому рівні категоричного "ні" ДВС не сказали. Швидше за все, подальший сценарій буде виглядати наступним чином: Daimler перерозподілить ресурси зі зміщенням в сторону вивчення і реалізації електричних систем, а в розробці нових і модернізації існуючих двигунів зробить паузу. І пауза ця можлива, тому що компанія недавно анонсувала нове покоління шестициліндрових двигунів M256, які поки здатні задовольняти норми по викидах і CO2.

Нагадаємо, що Daimler не єдиний концерн, який відмовився від розробки нових ДВС. В кінці 2018 року таку заяву зробив Volkswagen.