Кілька порад як продовжити життя жорсткого диска

Всі жорсткі диски рано чи пізно "вмирають", але це не означає, що всі вони псуються на одному рівні. У наш час середня тривалість життя жорсткого диска становить шість років, тобто 50% жорстких дисків доживають до шестирічної позначки.

Іноді рання "смерть" відбувається з вини виробника, але частіше - це вина користувача, який не стежить належним чином за жорстким диском.

Для декогось це може бути дивним. Жорсткі диски заховані в комп'ютері, чи не так? Як же про них можна подбати? Ось кілька найпоширеніших причин збою жорсткого диска і що можна зробити, щоб запобігти неполадкам. 

Причина № 1: Фізичне пошкодження

Найшвидший спосіб зробити жорсткий диск зіпсованим - фізичне пошкодження. Жорсткі диски більш тендітні: є кілька рухомих частин, які можуть почати неправильно функціонувати навіть при найменшому порушенні. Простий удар в процесі обертання жорсткого диска може бути достатнім, щоб з'явилися проблеми.

Для забезпечення максимальної безпеки не виймати жорсткий диск з корпусу комп'ютера, як тільки вони були встановлені. Якщо ви повинні зняти їх, робіть це легко і швидко і використовуйте належне обладнання.

Причина № 2: Надмірне тепло

Як і багато комп'ютерних компонентів, жорсткі диски розраховані для роботи в певному діапазоні оптимальних для них температур. Цей діапазон буде відрізнятися в залежності від моделі та виробника, але до тих пір, поки температура в межах норми, все повинно бути в порядку. Проблема полягає в підтримці потрібної температури. Якщо немає належного потоку повітря через корпус комп'ютера, тепло може накопичуватися всередині, стаючи вище температури навколишнього середовища.

Що можна зробити? По-перше, потрібно відкрити корпус комп'ютера (після того, як ви його вимкнете) і очистити від пилу, що можливо, вже достатньо накопичився. Використовуйте балончик зі стисненим повітрям, щоб очистити важкодоступні куточки і закутки. Переконайтеся, що вентилятори працюють. Вони повинні втягувати повітря з одного боку корпусу і виводити його з іншого боку, тобто повітря повинне циркулювати.

У ноутбуках все гірше, ніж в настільних комп'ютерах. Крихітний кейс означає, що пил накопичується швидше, тому важливо вчасно чистити пристрій. Крім того, переконайтеся, щоб ноутбук завжди знаходився на твердій рівній поверхні, щоб мінімізувати потрапляння пилу і максимізувати циркуляцію повітря.

Причина № 3: Фрагментація файлів

Сама фрагментація файлів не є прямою причиною пошкодження жорсткого диску.Тем не менше, це дійсно викликає збої в роботі, тому що важче знайти всі частини, які містить конкретний файл (фрагменти файлу розсіюються на жорсткому диску і не перебувають в одному місці). Працювати складніше, і жорсткий диск більше зношується. Збільшення зносу може не виявлятися деякий час, але накопичується.

Що можна зробити? Коротка відповідь: дефрагментація. Однак слід пам'ятати, що занадто часта дефрагментація є спільною комп'ютерною помилкою, якої припускаються користувачі. Дефрагментуйте диски, коли вони досягають 5-10% фрагментації. В цілому, дефрагментація може прискорити роботу комп'ютера з файлами, вони будуть швидше завантажуватися. Дефрагментація також дозволяє збільшити ймовірність відновлення помилково видалених файлів.

Причина № 4: Часте включення-виключення

Найвимогливіші дії для жорсткого диска - завантаження і вимикання. Розкрутка шпинделя при включенні збільшує знос устаткування.

Визначте для себе тривалість роботи компьтера. Як загальне правило, якщо ви не працюєте більше доби, вимикайте його. Якщо необхідно залишити комп'ютер на кілька годин, переведіть його в режим очікування або сплячий режим.

Причина № 5: Стрибки напруги

Електрика не завжди постійно. Є моменти, коли напруга вище нормального рівня - навіть протягом всього декількох наносекунд - і це і є скачки. Погано те, що перегони можуть привести до пошкодження електронних пристроїв, які включають в себе комп'ютерні компоненти.

Використовуйте мережевий фільтр. Цей відмінний прилад виявить сплески електрики і відверне їх від пристроїв, які до нього підключені.

Ремонт компютерной техники следует доверить только опытным провереным мастерам. Обращайтесь в коипанию СЕРВИС ПРАЙМ, только там быстро, качественно и без лишних переплат выполнят замену жесткого диска на ноутбуке троицк, а также ремонт и диагностику других узлов ноутбуков разных производителей, стационарных ПК, планшетов, всей модельной линейки устройств Apple .