Австралійські інженери розробили "пандемічний дрон"

Щоб ефективно боротися з пандемією коронавирусної інфекції Covid-19, фахівцям необхідно якомога оперативніше виявляти людей з відповідними симптомами, тестувати їх на наявність захворювання і, якщо перевірка підтверджує підозри, відправляти на ізоляцію.

Проблема в тому, що масовий симптоматичний скринінг - процедура досить витратна в плані людино-годин, оскільки вимагає задіяння протягом тривалого часу великої кількості персоналу, який розподіляється по різних зонах.

Зробити пошук ймовірних носіїв нового коронавіруса менш трудомістким і більш централізованим взялися інженери з Університету Південної Австралії і канадської компанії Draganfly, які вирішили підійти до питання з високотехнологічного боку і в результаті розробили дрон для віддаленого напівавтоматичного симптоматичного виявлення заражених, оснащений спеціальними датчиками і системою комп'ютерного зору.

За твердженням творців, так званий «пандемічний безпілотник», що працює в напівавтономному режимі під контролем віддаленого оператора, здатний з відстані до 10 метрів самостійно виявляти в натовпі або серед тих, хто опиняється в полі зору бортовий камери апарату поодинці, людей з такими характерними для Covid-19 симптомами, такими як підвищена температура, кашель, чхання, збільшена частота дихання (задишка) і прискорений серцевий ритм. Передбачається, що рішення істотно спростить проведення масового симптоматичного скринінгу як на вулицях, так і в великих офісах, аеропортах, будинках для людей похилого віку, на круїзних лайнерах і в інших людних місцях.

«Запропонована нами технологія навряд чи зможе виявити абсолютно всіх заражених на місцевості, однак вона здатна з досить високою надійністю дати зрозуміти, чи присутні підхопили Covid-19 в тому чи іншому громадському просторі або в групі людей», - підкреслює Яван Чалем, провідний автор розробки .

«За допомогою «пандемічного дрона» фахівці зможуть як виявляти окремих заражених, так і краще розуміти локальні тенденції поширення коронавирусной інфекції», - додають в Draganfly.

У прес-релізі Університету Південної Австралії повідомляється, що творці дрона намір якомога швидше почати розгортання технології для боротьби з пандемією, скооперувавшись для цього з урядами, а також з представниками комерційної та медичної сфер. Інші подробиці про свої плани щодо безпілотника дослідники не розкривають.

Предлагаем современные камеры видеонаблюдения Винница, а также другие эффективные системы безопасности для частных домов, жилищных комплексов офисов, промышленных и комунальных предприятий. Гарантия качества, индивидуальный подход, лояльная ценовая политика, профессиональная консультационная помощь.