Ревізійний люк в санвузолі: для чого потрібен і як його правильно встановити

Ревізійний люк, як правило, являє собою дверцята, якими закривають отвір в стіні (рідко - в підлозі), де знаходиться все, пов'язане з сантехнікою: труби, нагрівальні прилади, водяні лічильники. Одним словом, те, що виглядає не дуже красиво, але до чого потрібен оперативний і регулярний доступ. Як зробити ревізійний люк і що важливо знати про його облаштування?

Як люк буде виглядати на стіні

За зовнішнім виглядом ревізійні сантехнічні люки можна умовно поділити наступним чином:

  • Пластиковий або металевий, зазвичай білий. Такий люк коштує недорого і підходить під фарбування, тому він досить універсальний. Як обробити люк сантехнічний - розглянемо трохи пізніше, а на сайті www.lukki.com.ua його можна вигідно придбати.  
  • З фасадними дверцятами під дерево або навіть скляними. Такі декоративні ревізійні люки купують як деталь добре продуманого інтер'єру.
  • Ревізійний люк у вигляді рольставен. Дверцята легко рухається вгору і вниз, але замаскувати її неможливо (тільки ті варіанти, що запропонував виробник).
  • Люк сантехнічний, маскується плиткою. Звичайний пластиковий люк маскується плиткою, якою оброблюється ванна кімната. Може відкриватися, як дверцята, або від'їжджати убік. 

Кілька років тому ревізійні люки в основному були пластиковими. І це здавалося нормальним: пластик водостійкий і виглядає нейтрально. Але через свою неміцність вони не пройшли перевірку часом. Крім того, пластикові люки сильно виділяються на тлі стін, стелі та підлоги з плитки або декоративного каменю.

Розміщуємо люк правильно

У типових санвузлах місце ревізійного люка попередньо обумовлено, і питання про його розташуванні не виникає. Інша річ, коли ми стикаємося з переплануванням, перенесенням комунікацій і можемо самі (на етапі затвердження проекту) продумати місце майбутнього люка. Де його розташовувати?

  • Там, куди зручно дістатися. Найчастіше доступ потрібен щомісяця - для зняття показань з приладів обліку води. Можливо, буде потрібно перекривати вентилі в разі від'їзду.
  • Там, де легко оперувати інструментами. Не виключаємо можливість проведення ремонтних робіт.

Важливі нюанси монтажу ревізійного люка

  • Встановлювати люк слід на етапі монтажу перегородки (якщо використовується гіпсокартон) або відразу ж після того, як будуть прокладені труби (якщо стіни капітальні).
  • Уважно прочитайте керівництво до ревізійного люка: зробити все правильно - дуже важливо. Конструкції мають відмінності в розмірах, кожен вид має властивим саме йому допуском. Для певного розміру обробної плитки існує свій формат технічного люка.
  • Ревізійний люк кріпиться через бічні отвори в його рамі за допомогою саморізів і дюбелів, іноді садиться на клей.