Що потрібно знати при виборі підшипників

Підшипники використовуються в найрізноманітніших сферах промисловості. Для того щоб вибрати найбільш підходящі, потрібно знати ряд певних критеріїв

Сьогодні без проблем можна знайти потрібний підшипник за розміром, з урахуванням індивідуальних потреб. Потрібно пам'ятати про те, що при виборі дуже важливо оцінювати якісні характеристики, так як даний елемент приймає досить суттєві осьові навантаження, які прикладаються до осі або ж валу, і передають їх на інші частини конструкції. При цьому вони формують своєрідний процес утримання в просторі самого вала, здійснюють процес забезпечення лінійного переміщення, обертання або ж кочення (з мінімальними параметрами енерговитрат).

Відповідно, можна впевнено сказати про те, що від якості підшипників буде залежати коефіцієнт корисної дії. Для того, щоб вибрати правильний підшипник на сайті termopolis.com.ua/podshipniki , необхідно звернути увагу на наступне:

Місце використання

Один з основних параметрів - розмір. Саме від нього залежать габарити виробу. Отже, для валів різних величин використовуються різні види підшипників. Для валів маленького розміру найчастіше використовуються кулькові механізми або голчасті, що стосується валів великого розміру, то для них застосовуються роликово-сферичні або кулькові механізми.

У деяких виробах обмежений радіальний простір, тому варто визначитися з малим поперечним перерізом, діаметр якого може бути наступним: 1,7, 8, 9. Що стосується голчастих виробів, то вони використовуються зі штампованим кільцем (відсутні 1 або 2 кільця). Застосовуються однорядні кулькові підшипники, якщо простір в осьовому напрямку сильно обмежена.

Розмір і навантаження

Основні фактори, на які необхідно звертати увагу при виборі підшипника - напрямок навантаження і розміри. Якщо діаметр деталі великий, і навантаження теж велика, то необхідно використовувати роликові механізми. Якщо навпаки, діаметр вироби маленький, і навантаження невелика, то слід брати кулькові підшипники.

ВАЖЛИВО! Роликові вироби при рівних умовах володіють кращими характеристиками жорсткості в порівнянні з кульковими.

Існують підшипники, у яких відсутній сепаратор. Вони здатні витримувати великі навантаження в порівнянні з кульковими виробами, у яких Сепараторний механізм, при тому, що розміри деталі однакові.

Існують наступні види навантажень у напрямку дії:

  • комбіновані;
  • радіальні;
  • осьові.

У місцях, де є комбіновані навантаження застосуються вироби наступних типів: роликові (з конічною формою) і кулькові підшипники.

Радіальні навантаження можуть витримувати тороїдальні механізми, голчасті й циліндричні підшипники, і тільки упорні підшипники можуть витримувати осьову навантаження.

Кількість осьового навантаження залежить від кута валу і підшипника, чим більше кут, тим більше навантаження.

Для того, щоб осьове навантаження розподілялося правильно, використовуються наполегливо радіальні і радіально упорні кулькові вироби. Вони здатні витримувати радіальні і односторонні осьові навантаження.

Комбінований тип вимагає застосування однорядних або дворядно радіальних підшипників, в основі конструкції яких лежать кульки. Так само можуть використовуватися циліндричні з роликовим механізмом, головне підібрати правильно маркування.

Точність і швидкість обертання

Для того, щоб механізм нормально функціонував на великій швидкості, використовуються механізми з кульковою конструкцією. Щоб створити підшипник, який зможе працювати на високій швидкості, застосовується зниження маси. Це допомагає знизити відцентрову силу. Іншими словами, зменшується діаметр кульок, і збільшується їх кількість в підшипнику. Таким чином, виріб здатний працювати більш точно і на великій швидкості.