Для чого потрібен юридичний аудит нерухомості

Купівля нерухомості - клопіткий і витратний процес. Щоб не отримати на новосілля позов про визнання договору купівлі-продажу квартири, котеджу або заміського будинку недійсним, замовте юридичний аудит нерухомості.

Правовий аудит - перевірка юридичної чистоти угоди. Юрист з нерухомості компанії "Луценко и Партнери", про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://abal.com.ua ретельно проаналізує документи на житло і його власника, щоб перевірити наявність ризиків для покупця. Позитивний висновок гарантує, що у покупця не буде проблем в подальшому з оформленням права власності, володінням, користуванням і розпорядженням квадратними метрами, до нього не прийдуть кредитори або родичі колишнього власника, не доведеться платити величезні рахунки за комунальні послуги.

Аудит потрібно проводити при покупці будь-якої нерухомості на первинному і, особливо, вторинному ринку: квартири, котеджі і заміські будинки, земельні ділянки. Не економте - Ваші втрати можуть скласти суму, яку Ви заплатили при покупці квадратних метрів. Збитки не йдуть ні в яке порівняння з ціною на юридичні послуги!

Ризики покупця на первинному ринку

Не будемо зупинятися на ризиках, пов'язаних з можливим банкрутством будівельної компанії - це окрема тема, яка займе не одну сторінку.

Найчастіше ризики при покупці квартири в новобудові виникають, якщо продаж здійснює не сам забудовник, а посередник. Є шанси, що недобросовісний посередник не розрахується повністю з будівельною компанією і та, в свою чергу, розірве договори і забере в оплату боргу квадратні метри. Іноді виникають проблеми у відносинах забудовника і підрядчика, який фінансує проект. Якщо об'єкт знаходиться в заставі у підрядника, компанія може забрати всі квартири або частину за борги.

І в першому, і в другому випадку виходить, що Вам продали квартиру незаконно. Будівельна компанія або підрядник заберуть її, а Вам доведеться «оббивати пороги» судів, щоб стягнути з несумлінного продавця гроші. Навіть якщо Ви і отримаєте рішення на свою користь, витратите роки на те, щоб отримати «живі» гроші через судових приставів.

Ще один ризик - будівельна компанія оформила документи на земельну ділянку, будівництво з порушеннями закону. В такому випадку, все будівництво знаходиться за межами рамок закону. Залишається тільки чекати день, коли уповноважені органи заборонять його.

Ризики покупця на вторинному ринку

На вторинному ринку нерухомості покупців чекає з кілька десятків ризиків - незаконне перепланування, застави та арешти, вимоги подружжя і спадкоємців, відсутність повноважень у представника та інше. Якщо у випадку з первинним ринком юридичний аудит займе пару днів, для вторинного ринку він може тривати кілька тижнів.

Найбільш поширені підстави, які використовуються для оскарження угод з нерухомістю:

  • претензії на частину або всю нерухомість з боку подружжя в цивільному або законному шлюбі, спадкоємців;
  • прописані в квартирі, котеджі і заміському будинку або незаконно виписані неповнолітні діти;
  • підписання документів представником власника з перевищенням повноважень;
  • обмежена дієздатність, недієздатність продавця;
  • арешти, застави.