Що потрібно знати про навчання в Словаччині

Цю країну українці незаслужено обходять своєю увагою, віддаючи перевагу її безпосередній сусідці - Чехії. Хоча в 2008 році держава також увійшла до Європейського союзу, що зробило вищу освіту в Словаччині рівноцінною по відношенню до отриманої в інших країнах Європи. Навчальний процес і програми ВНЗ адаптовані до Болонської системи.

Освіта в Словаччині повністю відповідає європейським стандартам, тутешні ВНЗ мають прекрасну репутацію, а дослідницька база нічим не відрізняється від інших країн Європи. На сайті https://weststudy.com.ua/uk/ ви дізнаєтесь про компанію «West Study», яка допомагає всім бажаючим отримати освіту в цій країні. 

Особливість навчання в Словаччині

Головне, чим відрізняється навчання в Словаччині - можливість вибору дисциплін самим студентом. Але не думайте, що вибираючи один предмет на рік, ви зможете закінчити навчальний заклад. До кінця 3-го курсу студент зобов'язаний отримати щонайменше 180 кредитів, інакше буде відрахований. В середньому, одна дисципліна «коштує» від 4 кредитів. Винятком є ​​тільки фізкультура, її ціна всього 2 кредити.

Українці, як і інші іноземці, мають шанс навчатися безкоштовно в публічних і державних ВНЗ Словаччини словацькою мовою. При виборі програми англійською мовою, освіта буде платним, але по помітно нижчою ціною, ніж в інших країнах Європи.

Вступ до ВНЗ Словаччини

Незважаючи на те, що отримання середньої освіти в країні займає 13 років, для іноземців передбачена можливість поступлення відразу після закінчення школи в рідній державі. Українці, швидше за все, будуть здавати іспити з профільних предметів, також як і інші іноземці, що відучилися меншу кількість років. Адже навчання в Словаччині більш орієнтоване на той обсяг базових знань, який дають школи країни.

Хоча існує ряд спеціальностей і факультетів, де відчувається недобір студентів, тому там готові прийняти на навчання в Словаччині без вступних іспитів. Тут важливу роль зіграє середній бал атестата. Багато громадян України використовують отриману можливість і залишаються в країні, щоб не втратити наданий шанс вивчити словацьку, підтягнути наявні знання і перевестися або вдруге спробувати поступити на більш престижну спеціальність.

Варто відзначити, що деякі університети пропонують безкоштовні програми вивчення словацької мови, за умови подальшого вступу на навчання в Словаччині саме в цей навчальний заклад. Якщо ж воно чимось не влаштовує, то можна стати абітурієнтом іншого освітнього закладу, але тоді перший курс буде платним.

Якщо українець налаштований отримати безкоштовну освіту в Словаччині, то він повинен, незалежно від наявності і відсутності вступних тестів, надати диплом державного зразка про вивчення словацької мови.

Для програм англійською мовою досить підтвердити рівень знань під час співбесіди або іспиту.

Типи освіти в Словаччині

Всі ВНЗ країни поділяються на публічні, приватні і державні. Якщо з першими двома категоріями все ясно, то державними вважаються тільки навчальні заклади підвищеної суспільної значущості: медичні університети, поліцейські і військові академії.

Навчання в Словаччині по витраченому часу і присуджуваним ступеням відповідає європейським стандартам:

  • бакалаврат - 3 роки;
  • магістратура - від 2 років, в залежності від обраної спеціальності (найдовше вчаться на інженерних та медичних факультетах);
  • докторантура - 3 - 4 роки на написання і захист наукової роботи.

Популярні спеціальності

  • юристи, маркетологи, фахівці в галузі міжнародного права і торгівлі, економісти (Братиславська школа права);
  • максимально затребувані в Словаччині і за її межами експерти в сфері громадського транспорту, яких випускає знаменитий і найкращий в Європі по даній галузі - Жилінський університет;
  • як і у всіх країнах, високим попитом користуються знавці новітніх технологічних процесів та інформаційних технологій (університет Коменського, Братиславська школа права).

7 причин, чому українцям варто вчитися саме в Словаччині

  • місцеву мову легко вивчити в межах декількох місяців;
  • освіту в Словаччині відповідає найвищим стандартам якості;
  • відносно невисока вартість навчання;
  • низький прожитковий мінімум на тлі гідних зарплат;
  • полегшена процедура отримання візи;
  • можна поступити без іспитів;
  • існує можливість стати володарем гранту на навчання в Словаччині чи підробляти під час навчання.