Критерії вибору якісної медогонки

Віджимання меду є дуже трудомістким завданням. Без використання медогонки здійснити цю операцію практично неможливо. Отже будь-якоиу пасічнику просто необхідно мати цей пристрій.

Вибір медогонки - дуже відповідальне заняття. У даній статті ми розберемо які бувають основні типи побутових моделей і чим вони відрізняються, а на сайті https://bee-market.com.ua/medogonki/2-h-ramochnie-ne-povorotnie/ можна по найкращій ціні придбати якісні двохрамочні неповоротні медогонки.

Бак медогонки

Найважливіше, з чого варто визначитися з вибором медогонки - це матеріал бака. Найпопулярніші медогонки виготовляються з нержавіючої сталі. Мед при контакті з харчовою нержавіючою сталлю не окисляє її і не втрачає своїх властивостей.

Другий тип досить популярних медогонок виготовляється з оцинкованої сталі. В принципі нічого страшного не буде в використанні оцинкованої медогонки для віджиму меду з сот, але якщо ви залишите мед в медогонці на кілька годин, то оцинковка потемніє.

Також зустрічаються більш рідкісні моделі з алюмінію (через ціну на листовий алюміній ціна на такі медогонки практично дорівнює нержавіючим), алюмоцинка та інших сплавів.

Кількість рамок

Друге, на що варто звертати увагу - це кількість рамок і їх тип (поворотні/неповоротні). Медогонка на 2 рамки виготовляється в невеликого баку і використовується для віджиму меду на невеликій пасіці або для віджиму в полі. За рахунок невеликих розмірів і ваги 2-х рамкова медогонка відмінно підходить для перевезення. 3-х рамкова медогонка є середньою по продуктивності між невеликими 2-х рамковими і великими, важкими 4-х рамковими моделями. Використовується трирамочна медогонка для невеликих і середніх пасік і також для перевезення. Найпродуктивніші з побутових медогонок - це моделі на 4 рамки. Використовуються як правило на середніх пасіках.

Тип касет

Дуже важливий тип касет встановлених в медогонці. Дешевші медогонки мають неповоротні касети. Тобто, для того щоб відкачати мед з різних сторін дерев'яної рамки з сотами її потрібно витягнути з медогонку, повернути і вставити іншою стороною в касету. Неповоротні медогонки використовуються для невеликих обсягів роботи або як резервні. Поворотні касети дозволять повернути рамку з сотами іншою стороною прямо всередині бака медогонки. Існують різні типи повороту касети всередині медогонки.

Найпростіший - коли касета кріпиться за край. Тоді по черзі повертаючи касети в одну або в іншу сторону ви можете провести відкачування меду з різних сторін. У більш зручній конструкції кріплення касети здійснюється за серединку рамки. Довгі поворотні штанги дозволяють провертати по одній касеті з рамками.

Тип приводу медогонки

Остання але також дуже важлива характеристики побутових медогонок - це тип приводу. Для легких медогонок встановлюється планетарний привід (шестерні і рукоятка обертання знаходяться прямо над центром обертання). Такий тип приводу забезпечує дуже легке обертання і встановлюється як правило на 2-х рамкові медогонки, рідше на 3-х рамкові. На більш потужні і продуктивні медогонки встановлюється редуктор з довгою ручкою яка виступає за межі бака.

Використовуючи редуктор і довгу ручку набагато простіше обертати медогонку з 4-ма повними рамками меду. Редуктор встановлюється на 4-х рамкові і на деякі моделі 3-х рамкових. Також існує ремінний привід, який був дуже популярним кілька років тому. Але у ремінного приводу є один великий недолік - в разі використання неякісного ременя, стружка з нього буде падати прямо в мед забруднюючи його.

Багато виробників відмовилися від використання ремінного приводу, або використовують ремінний привід закритий в герметичну коробку. Для більш продуктивних моделей медогонок використовується електропривід з можливістю налаштовувати швидкість, час і напрям обертання.